Afyonkarahisar’da 25 askerin şehit, 2‘si sivil 11 askerin yaralanması ile sonuçlanan mühimmat patlaması davasında, sanık avukatlarından Altan Ulutaş, patlamadan bir gün sonra olay yeri inceleme ekipleri tarafından çekilen keşif görüntülerini mahkemeye sundu.

Görüntüleri çeken görevlilerin, şehit Emre Yıldırım'ın cesedinin video kaydı sırasında bir görevlinin kısık sesle, 'Patlatmışlar, bu şoförüydü' dediğini ve bu yönde kaydın olduğunu aktaran Avukat Ulutaş, görüntünün detaylı olarak incelenmesi gerektiğini talep etti. Altan Ulutaş, olaydan sonra çekilen keşif görüntülerinin bazı bölümlerinin eksik olduğunu ve 218 fotoğrafın da silindiğini öne sürdü. Savcılık, Avukat Ulutaş'ın görüntülerin eksik, fotoğrafların da silinmiş olduğu yönündeki iddiaları konusunda inceleme başlatılmasını talep etti.

Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın 11'inci duruşmasına, tutuksuz sanıklar Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran ve Üsteğmen Tuncay Aydın katılmadı. Şehitlerin yakınları ile avukatlarının katıldığı duruşmada, er Hasan Gökdeniz tanık olarak dinlendi.

Tanık er Gökdeniz, şehit aileleri avukatlarından Altan Ulutaş'ın sorusu üzerine, nizamiyede bulunan güvenlik kameralarının çalışmadığını, monitörlerin bulunmadığını, bölük içindeki depolarda da kamera sisteminin olmadığını anlattı.

"GÖRÜNTÜLER EKSİK, 218 FOTOĞRAF SİLİNDİ"

Sanık avukatlarından Altan Ulutaş ise patlamadan bir gün sonra olay yeri inceleme ekipleri tarafından çekilen olay yeri keşif görüntülerini mahkeme heyetine sundu. Avukat Ulutaş, ilginç detayın yer aldığı görüntülerde, olay yeri görüntüleri çeken yetkililerin şehit Emre Yıldırım'ın cesedinin video kaydı esnasında bir görevlinin, kısık sesle 'Patlatmışlar, bu şoförüydü' dediğini söylediğini ve bu ses kaydının mevcut olduğunu aktardı. Avukat Ulutaş, söz konusu bu görüntünün detaylı olarak incelenmesi gerektiğini talep etti.

Ayrıca, Ulutaş, olaydan sonra çekilen keşif görüntülerinin bazı bölümlerinin eksik olduğunu ve 218 fotoğrafın da silindiğini iddia etti. Mahkeme Savcısı Albay Erol Er, avukat Altan Ulutaş'ın görüntülerin eksik, fotoğrafların da silinmiş olduğu yönündeki iddiaları konusunda inceleme başlatılmasını talep etti. Ayrıca Mahkeme, Ulutaş’ın heyete sunduğu olay yerinde keşif görüntülerinin çekiminin kim tarafından yapıldığının tespiti, görüntüdeki ses çözümü için video kaydının Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı'na gönderilmesine karar verdi. Şehit ailelerinin talebi olan sanıkların duruşmaya getirilmesi ise mahkemece reddedildi.

ŞEHİT BABASI: OĞLUMA AİT EMANETLER BİZE VERİLMEDİ

Şehit asker Onur Fikret Dülger'in babası Zekai Fırat Dülger, oğluna ait askeri kimlik, bir miktar para ve banka kartının kendilerine teslim edilmediğini belirtti. Dülger ayrıca, 19 şehidin kimliklerinin ailelere iade edilmediğini de kaydetti.

Mahkeme, tanık erin verdiği ifadeler üzerine nizamiye girişindeki kameraların bağlı olduğu bir monitörün bulunup bulunmadığının sorulmasına, olay yerinde çekilen fotoğraf ve görüntülerin ham hali için Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verdi. Duruşma, 8 Temmuz 2015 tarihine ertelendi.