Suriye'de Türkiye sınırına yakın noktada terör örgütü IŞİD ile muhalif gruplar arasında yaşanan çatışmalar sıklaştı. Çatışmalar sonunda mağdur olan ve cephe hattından kaçan vatandaşlar, mermilerin hedefi olmamak için köylerini terk etti. IŞİD tehdidi yüzünden köylerine dönemeyen halk, zeytin ağaçlarının gölgesinde hem yiyecek hem de barınma problemi çekiyor.

Uzun zamandır Es Selama Sınır Kapısı'na doğru ilerleyip Azez'i ele geçirmek isteyen terör örgütü IŞİD ile muhalif arasındaki çatışmalar son 10 gündür şiddetlenmeye başladı. Yapılan çatışmalar sonucunda Harcele, Delha, Umhoş, Wahşiye gibi bazı köyleri ele geçiren IŞİD, Mera bölgesinin de batısı hariç bir çok noktasını zaptetti. Geçtiğimiz günlerde Azez'e bağlı, Türkiye sınırına 17 kilometre mesafede bulunan Telrıfat kasabasına da intihar saldırısı düzenleyen IŞİD'in, ele geçirdiği bir Arap köyünde de sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı iddia edildi. Sınır hattında yaşanan bu gelişmeler üzerine, en çok zararı gören de her zamanki gibi bölgede yaşayan sivil vatandaşlar oldu. Cephe hattında kalan köylerde can ve mal güvenlikleri tehlikeye giren Arap ve Türkmen köylüler, sınıra yakın İğde köyü başta olmak üzere kırsal alanda kendilerini güvenli bir yere almaya çalıştı. Çadır ve yiyecekleri olmayan gencinden yaşlısına yüzlerce insan, yanlarına alabildikleri eşyalarıyla zeytin ağaçlarının altında çatışmaların sonlanmasını beklemeye başladı.

Köylerine dönmeleri mümkün görünmeyen vatandaşlar içerisinde en büyük sıkıntıyı çocuklar çekiyor. Ateş hattından aileleriyle birlikte kaçan çocuklar, hava şartlarından dolayı hastalık tehlikesiyle de karşı karşıya kalıyor.