Suriye’nin kuzey batısındaki Cerablus’ta IŞİD militanları ile PYD’nin silahlı kanadı YPG ve YPJ güçleri arasındaki çatışma gece boyu devam ediyor, gündüz ise silah sesleri yerini sessizliğe bırakıyor. Cerablus’un karşısındaki Karkamış'ta vatandaşlar Türkiye ile Cerablus’u ayıran Fırat Nehri’ne gelerek yüzüyor. Vatandaşlardan Mehmet Bozkurt, çatışmaların kendilerini engellemediğini ve bu duruma alıştıklarını söyledi.

Cerablus, Suriye'nin Halep iline bağlı bir kent. Fırat Nehri’nin batı yakasında, Esed Gölü'nün kuzeyinde bulunan Cerablus, Gaziantep’in Karkamış ilçesine komşu. Şehir, geçen yıl IŞİD militanlarının hakimiyetine geçti. Haziran ayında Tel Abyad’ı IŞİD’den kurtaran PYD’nin silahlı kanadı YPG ve YPJ güçleri, Kobani üzerinden Cerablus’a ilerledi, Fırat Nehri’ne kadar ulaştı. Nehrin bir tarafında YPG ve YPJ güçleri, diğer tarafında IŞİD militanları, sınır hattında ise Karkamış ilçesine bağlı Köprü Batı Hudut Karakolu bulunuyor. Arada bulunan Fırat Nehri, PYD’nin Cerablus’a ulaşmasını engelliyor.

IŞİD, YPG’nin kente girişini engellemek için kentin dört etrafına hendek kazıyor, olası saldırılara karşı mayın döşüyor, kameralarla sınır hattını izliyor. Kent merkezinde gündüz sessiz bekleyiş sürerken, gece yarısından itibaren çatışmalar karşılıklı havan ve top atışlarıyla devam ediyor. Sınır hattındaki ve Cerablus’u karşıdan gören bir tepede bulunan Köprü Batı Hudut Karakolu ise durumu izliyor. Jandarma, olası saldırılara karşı güvenlik önlemlerini artırdı. Obüs ve tankların namluları Cerablus’u karşıdan görebilecek şekilde konuşlandı. Sınır 24 saat boyunca karakolda bulunan kameralar tarafından izleniyor.

Gündüz silahların sustuğu Türkiye sınır hattındaki Cerablus’un karşısında bulunan Karkamış'ta vatandaşlar araçlarıyla Fırat Nehri’ne gelerek yüzüyor. Sabah saatlerinden itibaren nehre gelen vatandaşlar, hava kararıncaya kadar yüzüyor.
Vatandaşlardan Mehmet Bozkurt, çatışmaların kendilerini engellemediğini ve bu duruma alıştıklarını söyledi. Bozkurt, bir an önce IŞİD militanlarının ve PYD güçlerinin buradan gitmelerini istediklerini belirtti. Karkamış’ta yaşadığını ve gece boyunca silah seslerini duyduklarını anlatan Bozkurt, çatışmayı da canlı izlediklerini kaydetti. Bozkurt, “Bir tarafımızda IŞİD, diğer tarafımızda PYD, aslında bunların arkasında Ermenistan. Biz de sabah saatlerinde buraya geliyoruz, eğleniyoruz ve yüzüyoruz. Normal tatilimizi ve eğlencemizi yapıyoruz.” şeklinde konuştu.