Artvin Cerattepe ve Genya Dağı'nı tehdit eden maden faaliyetlerine karşı mücadele için Türkiye'nin en geniş katılımlı davası açıldı. Artvin Adliyesi’nde buluşan avukatlar ve çevreciler, Türkiye Barolar Birliği ve TMMOB’nin desteklediği, 61 avukat tarafından hazırlanan, 760 davacısı bulunan, 105 sayfalık dava dosyasını Rize İdare Mahkemesi’ne gönderilmek üzere teslim ettiler.

Adliye önünde başvuruları ile ilgili açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan zamanları olsa daha da yüksek başvurulu rakamlara ulaşabileceklerini ifade etti. Karahan, "Aslında bu sayı daha çok olabilirdi, zamanımız kısıtlı olduğundan 760'ta kaldı, çoğu insan yetiştiremedi, belki bini geçecekti. Bunda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Artvin halkı adına ve buradaki doğa adına çok teşekkür ediyoruz. Özellikle bütün barolara, dava açan bütün odalara ve Artvin halkına teşekkür ediyoruz. Özellikle Artvin'de bizi temsil edecek olan 61 avukata da teşekkür ediyoruz. Önemli bir girişimdir, bu çok önemli bir şeydi tabi bu kadar kapsamlı bir dava açılması bizim için önemli. Hemen yürütmeyi durdurmayı vereceklerini umuyoruz. Artvin halkı artık bunun bir an önce sonlanmasını istiyor. Zaten yıllardır defalarca Artvin Barosu özveri ile davalarımızı tamamladı, yaptı ve hepsinde de olumlu sonuçlar var, umuyoruz bundan da olumlu sonuçlar alacağız ve bu iş tamamen sona erecek." dedi.

ÇED raporunun yeni bir ÇED olmadığını eski ÇED'in devamı niteliğinde olduğunu belirten ve başvurularının Türkiye'nin en büyük çevre davası olduğunu söyleyen Avukat Bedrettin Kalın, "Özellikle katılım açısından bir önem taşıyor, bunu söylemem lazım. Tabi Türkiye Barolar Birliği'nin büyük katkısı oldu, davacı oldu. Türkiye Barolar Birliği bizim yanımızda bunun yanında TMMOB'un birçok odası Ankara merkezdeki birçok odası Metalurji Mühendisleri Peyzaj Mühendisleri,Çevre Mühendisleri, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası Artvin halkının yanında davacı oldular. Bunun dışında çevre davalarının en bilineni Bergama davasıdır. Bergama davası 1993 yılında başladığında 652 kişi ile açılmıştı ve bugüne kadarki en kalabalık çevre davasıydı. Bizim bugün açtığımız dava 760 kişi ile açılmış ve şu anda Türkiye'nin en büyük çevre davası olmuş bir davadır. Katılımı itibari ile en önemli ve en büyük davalardan biri oldu." dedi.

Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal yapılanın bir hukuksuzluk olduğunu belirttiği konuşmasında şöyle konuştu: "Artvin halkının elinde bir mahkeme kararı var, buna rağmen biz diyoruz ki mahkeme kararlarını uygulayın. Bu faaliyetlerin durması lazım. Ama yetkililer diyor ki 'ben bunu dinlemiyorum, bildiğimi yaparım.' Mahkeme kararını yok sayıyor. Valinin ağzından duyulmuştur. Hiçbir makamın Türk milleti adına karar veren Rize İdare Mahkemesi'nin kararını yok saymaya hakkı yok. Anamıza söven adamlar hukuka, milletin iradesine saygı duymayabilir ama yasalar anayasa şu anda iyi veya kötü haliyle de uyması gerekenler onlar, burada hukuku ihlal eden, kanun dışına çıkan bunlar. Hepimizin bildiği, hukukçuların bildiği bir şey var, ihtiyati tedbir kararına karşı muhalefet ettiğin zaman suç olur. İhtiyati tedbir kararına muhalefet eden kim: Şirket.. Bunu koruyan kim: İdare, yani vali."