Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın geçtiğimiz günlerde, Türkiye'de hâlâ “vatan haini” olarak görülen Çerkes Ethem'in itibarının iade edilmesi için meclis araştırma komisyonu kurulması gerektiğini dile getirmesi tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. TVNET'te yayınlanan Derin Tarih programına bağlanan Çerkes Ethem'in yeğeni Güner Kuban ailenin başına gelen dramatik olayları anlatıp, “Bir gün hain çocuğu olmadığımı kanıtlayacağım” dedi.
 
Tarihçiler Mustafa Armağan ve Yavuz Bahadıroğlu'nun, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Çerkes Ethem'in itibarının iade edilmesine ilişkin yorumlarını değerlendirmesi üzerine TVNET'e bağlanan Güner Kuban çok çarpıcı açıklamalar yaptı.
 
Kuban şunları söyledi:
 
Amcam Yunan ilerleyişini durdurdu
 
Ethem Bey, ağır yaralı olduğu için Yunanistan'dan geçiş hakkı istedi ve Almanya'ya gitti. Sadece geçiş hakkı istedi. Amcam Ankara hükümetinin bastıramadığı isyanları bastırdı ve Yunan ilerleyişini durdurdu.
 
Hain çocuğu olarak kovalandım
 
Amcamın konağına geldiğimizde küçük bir çocuktum. Hain çocuğu olarak çok kovalandım. Ve size bir gün hain çocuğu olmadığımı kanıtlayacağım dedim. Bu benim yaşam misyonum oldu.
 
Abim babam olarak yazıldı
 
Annem beni Ankara'ya götürdü. Okula yazdırdı. Tam okula yazdırılırken abim babam olarak yazdırıldı. Benim de hoşuma gitmedi yalanla büyümek. Ama böyle yaşamaya mecbur bırakıldık.
 
Evimizde casuslarla büyüdük
 
Daha sonra evimize Hasan diye birisi girdi. Ben bu adam kim diye sorup durdum yıllarca. Hasan amca çok uzun süre sonra gelip ben sana bir sır vermek istiyorum dedi. Ben sizin evinize casus olarak sokuldum dedi. Sizden aldığım bilgileri devletle paylaşmak için görevlendirildim. Fakat daha sonra sizi o kadar sevdim ki memleketteki evimi satıp yanınıza yerleştim. Şimdi ise param bitti memleketime dönüyorum. Bana bir resim hediye etti. Biz casuslarla büyüdük.
 
Din değiştirmek zorunda kaldık, vaftiz edildim
 
Siz yaşadıklarımızı bilseniz. Babam gitti paramız hiç yok. Ben vaftiz edildim. Annem, ben ve ablalarım isimlerini değiştirmek zorunda kaldılar. Ethem Bey Hain olsaydı Ankara'ya kadar giderdi. Ama cumhuriyeti biz kurduk. Kendi işimize ihanet edemeyiz dediler.
 
"Hatalarım oldu ama asla hain değilim"
 
Çerkes Ethem, 2008'de Nokta Kitap tarafından yaklaşık 50 yıl sonra yeniden basılan anılarında hainlik suçlaması hakkında şu yorumu yapıyor: "Suçlular affedilmeyi kabul eder, ben suçlu değilim. Aziz vatan için herkesten önce yola çıktım, mevki ve şeref düşünmedim. Bu durumda dönmektense iftiraya uğramış bir mağdur olarak ölmeyi tercih ederim. Bugün dahi sebeplerini bilmediğim için izahtan mahrum olduğum sebeplerle memleketim, vatandaşlarım ve tarih huzurunda ihanetle tescil edilmiş durumdayım. Kesinlikle ithamların ağır mesuliyetine layık bir günahkar değilim; fakat gerçekleri tarafsız bir mahkeme huzurunda izah edebilecek miyim? Hayır. O halde gurbette devam edecek ve gurbette öleceğim. Ta ki akıbetim günün birinde o ilk günlerin tarihini yazmak isteyen kimselerin dikkatini çeksin ve meseleyi baştan sona ele alsınlar. Belki çok hatalarım olduğunu, fakat asla vatan haini olmadığımı tespit etsinler."
 
Yeni Şafak