Türkiye bir dizide yayınlanan ve Çerkesleri çok üzen bir sahneyi konuşuyor. Vatanım Sensin dizisindeki o sahneye tepki yağarken Çerkesler de sosyal medya üzerinden örgütlenmeye devam ediyor. 

BU HABERİ BİR DEFA DAHA HATIRLAMAK DA VAR!

CHP ’nin Suriye’deki olaylarla ilgili grup önerisinin görüşmeleri sırasında CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın, geçen aylarda Kafkas ve Boşnak kökenlileri kast edip “Biz buranın asli unsurlarıyız, siz haddinizi bileceksiniz” dediğini anımsatarak “Bunu söyleyen bir milletvekilinin biz Çerkezleri savunuyormuş gibi yapmasını doğru bulmuyorum. Çerkezler kendilerini savunmak istiyorlarsa, o güç kendilerinde vardır. Ama kimse onlara hadlerini bildirmemiştir bugüne kadar. Biz bu topraklara, bu ülkeye ihanet etmedik. Bu ülkenin çatısı altında demokratik mücadelemizi de vermeye devam ediyoruz. Kimse bizi ‘Kürtler ve diğer unsurlar...’ diye ayrıştıramaz” diye konuştu.   

“BİR ÇERKEZ’I BDP SIRALARINA OTURTACAĞIZ”   

Sakık, Özkoç’un ardından söz alarak kendisine, “Sizin İttihatçı geleneğiniz çıkıp burada, ‘Türk ile Kürt ırkı eşit değil’ derse cevabım onlaradır. Bir insan Çerkezse, kendi kimliğine saygı duyuyor ve sahip çıkıyorsa, bu toprakların sahibidir ama ırkçı, milliyetçi akımlara teslim oluyorsa, diğer halkalara ve değerlerine saldırıyorsa hadlerini bildirmek de bizim görevimizdir. Gelenlerin başımızın üzerinde yeri var ama uğradıkları zulmü bize uygularlarsa buna tahammülümüz olmaz. Boynumuzun borcudur, gelecek dönem bir Çerkez’i BDP sıralarına oturtacağız” dedi.

‘ÇERKEZLER İHANET ETMEDİ’   

Sakık’ın CHP sıralarını göstererek, “İnşallah orası olacak bizim yerimiz. Sizin nereye gideceğinizi bilmiyorum. Önümüzdeki seçimlerde biz oraya geleceğiz” karşılığını verdi. Özkoç yeniden söz alarak, “Bulunduğumuz ülkenin ekmeğine asla ihanet etmedik, o ülkeye asla kurşun sıkmadık, bayrağına ihanet etmedik. Biz bu ülkede birlik, beraberlik, kardeşlik olsun istiyoruz, o zaman her şey güzel olur” karşılığını verdi. Sataşma gerekçesiyle söz alan İnce, Sakık’ın, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in sözlerini çarpıttığını ifade ederek, “Türk ulusu ile Türk ırkı da eşit değildir. Türk ulusu daha üsttedir. Kendisi orada ulus tanımı yapıyor. Burada hakaret yok. Kürtleri inciten, aşağılayan, eşit görmeyen anlayış yok. Çocuklarını rahibe okullarında, yabancı okullarda okutan milletvekillerini biliyorum. Ben oğlumu aslanlar gibi devlet okullarında okuttum” dedi. Tekrar söz olan Sakık, “Kürtler mi ihanete etti. İhanet varsa Kürtlere ihanet edilmiş. Bir halkla yola çıkıp emperyal güçlere karşı savaşıp, savaştan sonra onlara ret, inkar ederseniz, diline kimliğine gem vurursanız, budur ihanet. Kürtlerinki zulme başkaldırıdır” diye konuştu.   

Meclis Genel Kurulu’nda, CHP’nin grup önerisi üzerindeki görüşmelerde “ihanet” tartışması yaşandı. Tutanaklara şu konuşmalar yansıdı:  

"BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık: 21 Mayıs 1864'te Çerkezlerin uğradığı o zalimane politikaları bu parlamentoya taşıdık ve kaybolan diller arasında Çerkezlerin de dili bu konuda kayboluyor, o kültür de yok oluyor. İki muhalefet partisinden bir Çerkez veyahut da iktidar partisinden biri çıkıp konuşmadı Biz Anayasa'da tek bir kimliğe değil, bütün kimliklere hayat tanıyan bir anayasanın inşa edilmesini istiyoruz.  

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce: Diller korunsun, geliştirilsin, her dil kendini ifade edebilsin, bunlara hiç itirazımız yok. Ancak, eğitimin birleştirici olması lazım, eğitimin birleştirici olabilmesi için de resmî dilde olması lazım, yoksa birbirini anlamayan nesiller yetiştiririz.  

Sırrı Sakık: Bakın, ayrılık yok, toprak talebimiz yok, birlikte yaşamak talebimiz var ama dilimize gem vurulursa Allah adına ölümden de kaçınmayız, bunu böyle bilin.  

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç: Ben de Çerkez bir milletvekiliyim, konuşmak istiyorum, müsaade eder misiniz?  

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri: Ben de Türk milletvekiliyim!  

-“BU TOPRAKLARA HİÇ İHANET ETMEDİK, HİÇ KURŞUN SIKMADIK”-   Engin Özkoç: Çerkezler Anadolu'ya göç ettiklerinde Anadolu toprakları onları kucaklamıştır, biz de bu toprakların asli unsuru olarak bu topraklara hiç ihanet etmedik, hiç kurşun sıkmadık. (CHP ve MHP sıralarından alkışlar) Bu toprakların çocukları olarak bu toprakların bayrağı altında hep bu toprakların özgür çocukları olarak yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz.  

Sırrı Sakık: Bir sitemdi size, onun için dedik ki: 'Önümüzdeki dönem boynumuzun borcudur, bir Çerkez'i bu Parlamentoda, şu sırada, Barış ve Demokrasi Partisinin sıralarında -inşallah o sıralar orası olacak- oralarda oturtacağız' bunu söyledim. Bundan mutluluk duymanız gerekirken çıkıp…  

Muharrem İnce: Biz de buraya geçiyoruz.  

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel: Biz de bu tarafa geçiyoruz. İsteyen otursun, burası gelecek dönem boş.  

Sırrı Sakik: Sizi bilmiyorum nereye gideceğinizi. Allah adına biz oraya geleceğiz. Biz oraya geleceğiz önümüzdeki seçimlerde.  

-“ÇOCUKLARINI RAHİBE OKULLARINDA OKUTANLAR DA VAR”-  

Muharrem İnce: Çok kendini Müslüman olarak tanımlayıp çocuklarını rahibe okullarında okutanlar da var, çok Kürtçülük yapıp çocuklarını İngilizce eğitim veren okullarda okutanlar da var. Ben çocuğumu aslanlar gibi Türk okullarında, devlet üniversitelerinde okuttum.  

Sırrı Sakık: 'Biz, ihanet etmedik' diyorsunuz. Siz ihanet etmediniz, Kürtler mi ihanet etti? AKP sıralarından da alkışlar geliyordu. Ne ihaneti? İhanet varsa Kürtlere ihanet yapılmış. Bu cumhuriyet oluştuğunda 'Kürtlerin, Türklerin ortak yurdudur' diyenler, cumhuriyetin mimarları ve sonradan dönüp ret ve inkâr politikalarını hayata geçirenler ve doksan yıldır Kürtlere ve diğer halklara zulüm yapanlar bu cumhuriyete ihanet ettiler.  

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Burası Türkiye Büyük Millet Meclisi ve bu kürsüye çıkan milletvekilleri milletvekili olarak büyük Türk milleti önünde namus ve şeref yemini etmişlerdir. Dolayısıyla, milletvekillerinin hepsinin Türk milletinin egemenliğini kullandığının idrakinde olması gerekiyor. Kim nereli olursa olsun, Çerkez olsun, Abaza olsun, Kürt olsun, Arap olsun ama hepimiz büyük Türk milletinin evladıyız. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran irade de Türk milletidir."  

Konuşmaların ardından CHP’nin grup önerisi kabul edilmedi.