Kafkas halklarının kalbindeki yara Soçi'nin, Rus postalları altındaki esaretini sürerken, 150 yıl önceki soykırımın mezarları üzerinde olimpiyat köyleri yükseldi. Dünyadaki birçok ülke liderinin insan hakları ihlalleri yüzünden boykot ettiği olimpiyatlara, Türkiye'den en üst düzeyde katılım gerçekleşti. Kafkas ve Çerkes derneklerinin boykot çağrısına rağmen Soçi'ye giden Başbakan Erdoğan'a tepkiler çığ gibi büyüdü. Gazetemize konuşan Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri Başbakan'ı bu umursamaz tavrı yüzünden kınadıklarını belirttiler.

Başbakan'ın Açılışa Katılması Bizi Kırdı

Soykırım beldesinde, mazlumların bedenleri üzerine bina edilen tesisler ve olimpiyat köyü Rusya'nın kirli oyununu gözler önüne seriyor. Kafkasya'yı Ruslaştırma politikasını ilmik ilmik işleyen Rusya için olimpiyatlar bir maske oldu. Birçok dünya liderinin katılmayarak protesto ettiği oyunlara Başbakan Erdoğan baskılara rağmen katıldı. Konu hakkında İMKÂNDER Genel Başkanı Murat Özer yaptığı açıklamada, “Biz İMKÂNDER olarak Soçi'de düzenlenen olimpiyatları uzun süredir çeşitli şekillerde protesto ediyoruz. Rusya'nın olimpiyatları katliamın en yoğun olduğu bu yerde düzenlemiş olması bile başlı başına bir suçtur, zulümdür. Dünyada birçok devlet başkanı Rusya'daki insan hakları ihlalleri ve buna benzer sorunları bahane ederek olimpiyatlara katılmama kararı aldı. Bizim Başbakanımızın da en azından bu bahaneyle olimpiyatlara katılmamasını beklerdik. Başbakan'ın açılışa katılması bizi çok üzdü ve kırdı. Böyle bir davranışı doğru bulmuyoruz” dedi.

Türkiye, Herhangi Bir Ülke Değil

Murat Özer ayrıca, “Türkiye'de 7 milyon Kafkas kökenli halk yaşıyor. Bu açıdan Türkiye herhangi bir Avrupa ülkesi gibi değerlendirilemez. Türkiye bu 7 milyonluk kitlenin kendi sınırları içerisinde yaşaması hasebiyle taraf olmak zorundaydı. Başbakan yanında Enerji Bakanı'nı götürdü. Sadece birtakım enerji anlaşmaları yüzünden Soçi'ye gitmek doğru değildir. Ayrıca dünyanın birçok yerinde bu olimpiyatlar ciddi şekilde protesto edildi. Türkiye'de bu konuda ciddi bir protesto gösterisi göremedik. Ben Çerkes ve Kafkas diasporalarına bu noktada kırgınım. 7 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz. Çok ciddi manada bir kamuoyu oluşturulabilirdi fakat bu manada yetersiz kalındı. Bu yapılabilseydi belki Başbakan'da Soçi'ye gidip gitmeme noktasında tereddüt yaşayabilirdi” şeklinde konuştu.

Soykırımın Hesabı Verilmiş Değil

Türkiye'deki Çerkesleri bünyesinde bulunduran Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dr. Nusret Baş, gazetemize yaptığı açıklamada, soykırımdan dolayı olimpiyatların iptal edilmesini istedi. Baş, “Soçi, Çerkeslerin içerisinde büyük bir yaradır ve olimpiyatlar burada yapılmamalıdır” dedi. Baş, “Soçi Kış Olimpiyatları, Çerkesya'nın başkenti Soçi'de 1,5 milyon kişinin katledildiği olayların 150. yıldönümüne denk geliyor. 21 Mayıs 1864 tarihinde, 100 yıldan fazla süren Kafkas-Rus savaşları sonucunda 2 milyon kadar Çerkes Osmanlı topraklarına sürülmüş ve bir kısmı da Kafkasya topraklarına dağıtılmıştı. Çerkes soykırımının yapıldığı bir yer orası. Soykırımın hesabı daha verilmiş değil. Oraya birçok devlet başkanı, muhtelif nedenlerle oraya katılmadılar. Çerkeslerin yüzde 80'i Türkiye'de yaşıyor. Çerkesler buna üzüldüler tabi. ”˜Sayın Başbakanım oraya gitmeyin' diyerek talebimizi ilettik. Başbakan'ın gönlünün bu soykırımdan dolayı incindiğini biliyoruz. Ancak gitmeseydi daha memnun olurduk” diye konuştu. Baş açıklamasının devamında ise “Biz Rusya'nın Çerkesler ile ilgili politikalarının doğru olmadığını söylüyoruz. Bu soykırımı yapan bu günkü Rusya değil, Çarlar yaptı. Çarlar'ın cezasını Rus halkı verdi ancak Çerkesler'in mağduriyeti devam ediyor. Rusya ise bu mağduriyeti görmemezlikten geliyor. Haksızlığın hukuksuzluğun karşısında yer almak lazım. Başkanımızın da bu şekilde durmasını arzu ederdik. Başbakan'ın siyasi gerekçelerle oraya gittiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hükümetin Tavrı Bizi Yaralıyor

Ankara Çerkes Derneği Yürütme Kurulu Üyesi Erdoğan Boz ise Erdoğan'ın kendilerini yok saydıklarını ifade ederek,  “Başbakan Erdoğan'ın bu ziyareti bizi yok sayarak yaptığı ilk ziyaret değil. Bundan öncede endişe, kaygı duyduğumuz durumlar oldu. Türkiye'de kendi halkının bir kısmının taleplerini görmezden gelen bir ziyaret gerçekleşti. Bunun dışında yaklaşık, 7 yıldır Soçi karşıtı bir kampanya yürütüyor olmamıza rağmen Türkiye'nin hiçbir resmi kurumu tek bir kelam etmedi. Bu bizi yaralayan bir durum. Sorun sadece ziyaret sorunu değil. Biz görmezden gelinen bir durumla karşı karşıyayız” diyerek eleştirdi.

Erdoğan'ın katılması elbette bizi rencide ediyor

Çerkes Hakları İnsiyatifi Sözcüsü Erol Karayel, ise daha sert bir dille Erdoğan'ın ziyaretini eleştirdi. Türkiye'nin bu tavrının kendilerini üzdüğünü söyleyen Karayel, Erdoğan'ın ziyaretini kalpten kınadığını dile getirdi. Karayel, “7 milyon Kafkasyalının yaşadığı bir ülkede bunların hassasiyetleri dikkate alınmadan Soçi'deki mezarlığın üzerinde yapılan olimpiyat oyunlarına Erdoğan'ın katılması elbette bizi rencide ediyor” diyerek kırgınlıklarını dile getirdi. Karayel, “Madem bu açılışa katılacaksınız o zaman niye Çerkesler ile görüşmüyorsunuz. Maalesef bu bile bize çok görüldü. İtirazlarımızı ortaya koymamıza rağmen dikkate alınmadık. Ciddi şekilde rencide olduk. Çerkesler de bu konuda ciddi bir infial var. Kaldı ki, şimdiye kadar devlete olan bütün müracaatlarımızın sanki ”˜duvara karşı konuşuyormuşuz' gibi bir tavır da var. Türkiye'de 4 yıldır TRT 6 var. Ancak dört yıldır taleplerimize cevap verilmiyor. Bütün bunlara karşı kayıtsız kalınması Başbakan'ın samimiyeti konusunda sorgulama yapmamız sonucunu doğruyor. Ben bu tavırları, özellikle bu anlayışsız tavrı kalpten kınıyorum” diye eleştirdi.

Bizi çok üzdü ve kırdı

İMKÂNDER Başkanı Murat Özer, “Başbakan'ın bu tavrı bizi çok üzdü ve kırdı. Böyle bir davranışı doğru bulmuyoruz.” dedi. Türkiye'deki Çerkesleri bünyesinde bulunduran Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dr. Nusret Baş'ta  “Çerkeslerin yüzde 80'i Türkiye'de yaşıyor. Çerkesler buna üzüldüler tabi. ”˜Sayın Başbakanım oraya gitmeyin' diyerek talebimizi ilettik. Başbakan'ın gönlünün bu soykırımdan dolayı incindiğini biliyoruz. Ancak gitmeseydi memnun olurduk.” açıklamasında bulundu

Olimpiyatları Boykot Eden Liderler

Birçok ülke liderinin Rusya'daki insan hakları ihlalleri ve muhaliflere yapılan baskılar yüzünden boykot ettiği Kış Olimpiyatları'na Başbakan Erdoğan enerji pastası yüzünden koşar adımlarla gitti. Estonya Devlet Başkanı Thomas Hendrik İlves, ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Fransa Cumhur Başkanı François Hollande, Fransa Dışişleri Bakanı Lourent Fabius, Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski, Belçika Başbakanı Elio di Rupo, Avrupa Birliği Adaet Komiseri Viviane Reding, Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite ve Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti Soçi'deki Kış Olimpiyatları'nı boykot eden liderler oldu. Gerekli basireti göstererek olimpiyatları bu ülkelerden önce boykot etmesi gereken Başbakan Erdoğan ise Enerji Bakanı Taner Yıldız ile beraber soluğu Vilademir Putin'in yanında aldı.