Çerkes Dernekleri Federasyonu'nun(Çerkes Fed) kurucu derneklerinden Maltepe Çerkes Derneği'nin dün akşam Türkan Saylan Kültür Merkezi'ndeki kültür ve eğlence programında izdiham yaşandı.Gece geç saatlere kadar süren ve çok coşkulu anların yaşandığı kültür programına planlanandan çok tazla katılım olduğu için davetliler salona sığmadı.

Salonda oturmaya ve ayakta durmaya yer bulamayan çok sayıda katılımcı, salon dışında tanıdıkları diğer kişiler ile uzun uzun sohbet etme şansı yakaladı.

Çerkes sanatçı İshak Akbay'ın sunduğu programa; Çerkes Dernekleri Federasyonu genel başkanı Dr. Nusret Baş ve diğer yönetim kurulu üyeleri, Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Derneği başkanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı ve diğer yönetim kurulu üyeleri, İstanbul Çerkes Derneği'nin bütün yönetim kurulu üyeleri, Çerkes Hakları İnsiyatifi sözcüleri Çoğulcu Demokrasi Hareketi öncüleri, Maltepe Çerkes Derneği yöneticileri, Gebze Kuzey Kafkas Kültür Derneği yöneticileri, Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi yöneticileri ve bir çok Çerkes kurumundan yöneticiler de katıldı.Çok sayıda Çerkes kurumundan da program için salona çiçek ve çelenk gönderildi.

Coşkunun hiç eksik olmadığı, konuşmaların çoğunun Çerkesce yapıldığı ve ara verilmeksizin gece yarısına kadar süren programda; Maltepe Çerkes Derneği'nin yönetim kurulu başkanı Murat Özden, Çoğulcu Demokrasi Hareketi öncülerinden Kenan Kaplan, Çerkes Dernekleri Federasyonu başkan yardımcısı Mustafa Saadet birer konuşma yaptı.

Konuşmacılar, ''Çerkeslerin kültürlerini ve anadillerini yaşatma mücadelesi verdiğini, bu mücadelenin de siyasi alanda da etkisini göstermeye başlayacağını ve Türkiye'nin zenginliklerinden biri olarak Çerkeslerin ayrı bir kültüre sahip olduğunun bilinmesi gerektiğini'' dile getirdiler.

Reyda Çerkes Halk Dansları Grubu'nun dans gösterisi, İstanbul Çerkes Derneği'nin müzik ve koro grubunun müthiş dinletisi, İshak Akbay'ın Çerkesce şarkıları, Maltepe Çerkes Derneği gençlerinin tiyatro gösterisi ile katılımcılar unutulmaz dakikalar yaşadı.

Program bitiminde, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde geleneksel Çerkes mahalli düğünü de yapan katılımcılardan İstanbul Çerkes Derneği başkan yardımcısı Vahip Küçükyedek ''Çerkesler olarak bu tür programları ayakta izlemekten veya yer bulamamaktan dolayı şikayetçi olmadıklarını, tersine dolu dolu geçen bu programlar nedeniyle çok mutlu olduklarını'' dile getirdi.