Kafkas Dernekleri Federasyonuna bağlı dernekler MEB'in ortaokullarda okutulan seçmeli Adige dili derslerinde Latin alfabesini de müfredata alarak değişiklikler yapmasını protesto etti. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan grup, 'Asimilasyon insanlık suçudur!, 'Alfabeme dokunma!', 'Anadil resmi alfabe ile öğretilmelidir!' yazılı dövizler taşıdı.

Kafkas Dernekleri Federasyonuna bağlı dernekler İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı. Grup adına basın açıklaması yapan İstanbul Kafkas Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hava Karadaş, ortaokullarda okutulan seçmeli Adige dili derslerinde 2 yıldır resmi Adige alfabesi ile hazırlanmış müfredatın uygulandığını belirterek, "MEB Ortaokul ve İmam Hatip Okullarından Adige Dili seçmeli ders eğitiminde uygulanmakta olan müfredat, anavatanımız Kafkasya'da 80 yıldır kullanılan resmi Adıge alfabesi ile hazırlanmıştır. Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan bu müfredat, 7 Eylül 2012 tarihinde 153 sayıya Talim Terbiye Kurulu tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Bu uygulama başarıyla devam ederken Adige Dil Derneği tarafından latin harflerle hazırlanmış ve Tebliğler Dergisi'nin Nisan sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir." dedi.

Bu duruma sebep olanların yasalara aykırı davrandığını belirten Karadaş, "Milli Eğitim Bakanlığı müfredat uygulamalarında her dersin tek müfredatı ve alfabesi vardır. Değil bir dil dersi, nakış dersinin bile tek bir müfredatı vardır. Ancak bugün Milli Eğitim tarihinde bir ilk yaşanmış ve ortaokullardaki Adıge dili seçmeli dersinin iki ayrı müfredatı ve iki ayrı alfabesi olmuştur. Bu durum Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim programı tekniklerine aykırıdır. Bu durum şimdiye dek özenle korunan müfredatta birlik ilkesine aykırıdır. Bu durumu yaratanlar yasalara aykırı davranmaktadır. Hem yasal açıdan hem de dil bilimsel açıdan suç işlenmektedir." ifadelerini kullandı.

Hava Karadaş Milli Eğitim Bakanı'na şu soruları yöneltti: "Sadece belki kolay öğretilir diye, Osmanlıca dersi için Latin harflerle hazırlanmış müfredatı kabul eder misiniz? Sadece öğrencilerin bildiği harflerdir diyerek, Çince öğretiminde Latin harflerle hazırlanmış bir müfredatı kabul eder misiniz? Resmi alfabesinden farklı olan bir alfabe ile dili öğretmeye çalışmak, o dile dolayısıyla o dilin sahibi olan millete yapılan bir saygısızlık değil midir?"

Basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.