Bugünlerde Mıyekuape'de çarın komutanlarından Suvorov Aleksandır'ın anıtı dikildi. Anıt, 33. Motostrelkove Tugayı'nın kuruluşu gününe denk getiriliyor.

Dementev Aleksandır'ın yaptığı anıtın oraya konulmasına Pşıze Bölgesi Veteran Grubu ''silah arkadaşları''ön ayak oldu. Kafkas Birliği İnternet sitesi, Suvorov'un anıtının seçiminin ''zaferin adı'' adıyla düzenlenen yarışmada yapıldığını belirtiyor. Bunun dışında Suvorov hakkındaki gerçekler; yaşamının 15 yılını Kuban'da geçirmiş olması ve 10 askeri yerleşim yeri kurmuş olması.

Suvorov'un anıtının dikilişine Çerkes STK larının çoğunluğu olumsuz tepkilerini belirtiyorlar. Özgür Radyo'nun konuştuğu Adigey'deki Çerkes Kongresi Başkan Yardımcısı Dzeukoj Zaur'a göre; ADİGEY anıtın dikileceği yer değil.

Djeukuj Zaur: Yermolov, Zass, Lazarev gibi çar komutanlarının anıtlarının dikilmesi Rusya'nın Çerkesya'ya uyguladığı politikaları gösteriyor. Yöneticilerde kimseyi takmıyor.

Özgür Radyo: Suvorov Çerkeslere ne tür zulüm yaptı?

Djeukuj Zaur: O zamanda emperyalist politikayı sürdürmek için gelmişti. O zaman II.Yekaterine başta idi. Beceremedi Çerkesler karşı koymuştu. Bunu açıklayamıyorlar, ancak durum budur. Çerkeslere bir iyiliği bile dokunmadı. Anıtın dikilişi halklar arası çekişmeyi arttıracaktır.

Adigey dışında, Çerkesya'nın diğer bölgelerindeki STK temsilcileri de Suvorov'un anıtının askeri birliğe-Mıyekuape'de dikilmesine karşılar. Anıtın dikilmesine karşıt STK lılardan biride,  Kabard Anzor. Anzor'un ”˜”˜Kafkas Birliği'' ile yaptığı röportajında belirttiğine göre; ''Suvorov, o bölgede hiç iyi niyetle bulunmadı''. STK temsilcisi Anzor, Suvorov'un anıtının doğduğu yere dikilmesi görüşünde.

Kabardey-Balkar'dan STK çalışanı Beştoye Aslan, Suvorov'un anıtının Mıyekuape'de dikilmesinin gerekçesinin olmadığını, yerli halkların da sabır sınırını zorladıklarını söylüyor. Aslan'ın bakışıyla bu tür anıt dikmeler kışkırtıcı.

circassiatimes.blogspot

Çeviri: ÇY-Haber Merkezi