Kabardey -Balkar Parlamentosu 11 Eylül 2014 tarihinde Rusya Federasyonu BaşbakanıDmitri Medvedev'e başvurarak Wubıh'lerin ''Az sayıdaki yerli halklar listesine'' alınmasını istedi.

Kabardey-Balkar Parlamentosuna ise bir yıl önce ticari olmayan ''Wubıh-Berzeg Sülale Birliği'' adlı fon bu taleple başvuruda bulunmuştu. Berzeg'ler Wubıh geleneklerinin korunması ve dillerinin canlandırılması hayalini kuruyor. Ancak Resmi istatistiklere göre Rusya'da 33 wubıh yaşıyor. Bunlardan 16'sı Kabardey-Balkar'da, 12'si Krasnodar Krayında, ikisi Adıge Cumhuriyetinde, kalan 3 kişi ise farklı bölgelerde yaşıyor.

Wubıh-Berzeg Sülale Birliği fonu başkanı Kabardey-Balkar cumhuriyetinde yaşayan Ruslan Berzekov, Wubıh etnisitesinin canlandırılmasını kendisinin en önemli problemi olarak görmekte.

Hatırlatmak gerekirse, Rusya Bilimler Akademisi 25 Mayıs 2010 tarihinde Çerkes'in kimler olduğuna dair yaptığı açıklamada Wubıh etnisitesine atıfta bulunarak, Wubıhlerin genel olarak Çerkes-Adıge kimlik bilincine sahip olduklarını bu gelenekleri yaşattıklarını ve Adıgabze-Çerkes dilini konuştuklarını ifade ediyordu.

Kabardey-Balkar Parlamentosunun ve bazı Wubıhlerin bu türden girişimleri Çerkes-Adıge halkını bölmeye çalışmaktan başka bir anlam ifade etmemektedir. Rusya Federasyonu içinde kıyı boyu Şapsığlerı 2000 yılından beri sayıca az halklar listesinde yer alıyor, ancak bunun şimdiye kadar kendilerine pozitif bir katkı sağladığı görülmediği gibi, Şapsığlar bu süre zarfında dil- kültür ve geleneklerini daha fazla yitirmişlerdir.

Wubıh etnisitesinin yeniden canlandırılması konusu ise, yeniden canlanamayacak bir şeyin yani olmayan yaşamayan bir gurubun Çerkesya toprağı olan Soçi ve çevresine, sözde sahip çıkmalarını sağlayabilecektir. Bu sahiplenme uzun vadede Rus çıkarlarının ebedileştirilmesinden başka bir şey değildir.

2014 Soçi olimpiyatlarını desteklemeyen Çerkes diasporasından rövanşı almak isteyen Kremlin politikası, Soçi'nin gerçek sahiplerini sözde ortaya çıkararak ve onları ''sayıca az yerli halklar listesine'' alarak, olimpiyatlar konusunda gürültü çıkaran Çerkeslerin olimpiyat yeriyle ilgileri olmadığını dünyaya göstermek istemektedir.

Wubıhlerin farklı yerli halk olarak tescil edilmelerinin olası dramatik sonuçlarından biride şudur; arzulanan farklı dil ve kültürün canlandırılamadığı bir durumda, Wubıh toprakları üzerindeki ulusal haklar o anda toprağı elinde bulunduran halka ve ülkeye geçmektedir.

Wubıh-Berzeg Sülale Birliği fonu başkanı Ruslan Berzekov'a tavsiyemiz, Wubıh etnositesini yeniden yaratmaya soyunmadan önce kendi soyadındaki ''ov'' ekini kaldırtarak işe başlamasıdır.

''Wubıh-Berzeg Sülale Birliği'' fonuna tavsiyemiz, Özgür Çerkesya Parlamento başkanı  Gıranduk Berzec Hace'nin kemiklerini sızlatmamasıdır.

Kabardey-Balkar Parlamentosuna tavsiyemiz ise, Kremlin politikalarına hizmet edecek Wubıh etnisitesi yaratmaktan ziyade, kendi ulusal varlığını garantiye alacak yasalar çıkarmasıdır. Bunlardan en önemlisi, Adıgabze-Çerkesçenin haftada 2-4 saatlik göstermelik öğrenimini tam teşekkülü orta öğrenim dili haline getirmesidir.



Cherkessia.net, Moderasyon

10 Ekim 2014