Kartal Belediyesi Çerkez Sürgünü'nün 150. yılında anma etkinliği, düzenledi. 'Hayat Ağacı' adlı sürgün anıtın önünde toplana binlerce kişi denize karanfil ve mum bıraktı.
Kartal Belediyesi 150 yıl önce 1,5 milyon Çerkez'in Çarlık Rusyası'ndan Osmanlı İmparatorluğu'na sürgün edilmesinin yıl dönümünde, Çerkezlerin torunları Tekel önünde bir araya geldi. Tekel sahilinde buluşan binlerce Çerkez, Adigey, Abhazya, Güney ve Kuzey Osetya ve Çeçenya bayraklarıyla Kartal Sahil Yolu'nda 2013 Haziran'ında heykeltraş Arslan Gualgoshe tarafından yapılan 'Hayat Ağacı' adlı sürgün anıta doğru yürüyüşe geçti.

Anma yürüyüşüne CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Kafkas Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Aslankaya, Karaçay Çerkez Cumhuriyeti'nden Muhammed Çerkez, Adigay Cumhuriyeti'nden Adem Boğuş, Kaberday Balkan Cumhuriyeti'nden Muhammed Halatse, Ürdün'den Muhammed Atıs, Çerkez Kadınları Tealümü Dernek Başkanı Prof. Dr. Gürsal Şudun, çeşitli Kafkas dernekleri yöneticileri ve Çerkezler katıldı. Binlerce kişinin 'Hayat Ağacı' adlı anıtın bulunduğu alanda toplanmasıyla başlayan anma töreni dualar eşliğinde yapıldı.

Anma töreninde konuşan Kafkas Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Aslankaya, Çarlık Rusyası'na karşı Çerkezlerin mücadele ettiklerini, sürgünde yaşamlarını kaybeden Çerkezlerin acısını paylamak için biraya geldiklerini belirtti. Aslankaya,"Çerkez soykırım ve sürgününün, Rusya ve Türkiye başta olmak üzere tüm ülkelerde tanınmasını, uğradığımız tarihsel haksızlıkların telafi edilmesini talep etmek için toplandık" şeklinde konuştu.

"KILIÇ İLE YAZILAN TARİH ACIDIR"

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, kültürlerin kaynaşması gerektiğini ve ayrıştırmayan bir yerel yönetimin olması gerektiğine işaret ederek "Kılıç ve süngüyle yazılan bir tarih ve çekilen acılar. Yıllar süren mücadele sonucu kurulan devletin 20. yılında Sohum'da olmaktan ve onlarla aynı duyguları paylaşma onurunu yaşamaktan mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Kartal'da sizleri ağırlamaktan ve duygularınızı paylaşmaktan mutluyum. Bu kültürün Kartal'a tanıtımına olanak verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Bütün dünya kardeşliği temelinde kurulan devletlerin bile emperyalist emellerinden vazgeçmeyerek, kökü 19. Yüzyılın başlarına uzanan ve göçe zorlanan, insan olduğumuzu utandıran ve sonuçlarını kabullenemediğimiz bir dönem yaşıyoruz. Yerel yönetim olarak ayrıştırmadan, ayrışmayı teşvik etmeden, kültürel zenginlikleri ortaya koyan, halkların birbirleriyle diyaloglarını sağlayan, bir kentin, binalarla değil tarihi kültürel dokusuyla zenginleşeceğini bilen bir yerel yönetim mutlak şarttır. 19 Mayıs'ta Cebel'deydik. Aynı şekilde hak mücadelesinin şehitlerini andık" dedi.

Anma töreninin sonunda sürgün dönemini anlatan ağıtlar da seslendirilirken ölenlerin anısı için Tekel iskelesinden denize karanfiller ve yanan mumlar bırakıldı. - İSTANBUL