İstanbul 1. bölge bağımsız milletvekili adayı Prof. Dr. Günsel Avcı, Çerkez kimliği ile aday olduğunu dile getirdi. Avcı, sağlık alanındaki hizmet planlarının yanında Çerkez dil okulları açılması için çalışmalar yapacağını söyledi.

Günsel Avcı, İzmir'den eşi ile birlikte geldiği Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Avcı, Çerkes kimliğini ve kültürünü yaşatmak ve geleceğe taşımak amacıyla bir misyon üstlendiği için siyasete atıldığını söyledi. Avcı, "Dilimizi öğreneceğimiz, unutmayacağımız dil okullarının açılmasını devletimizden talep edeceğiz.150 yıl önce Çerkezler, Kafkasya’dan Osmanlı topraklarına geldiği zaman daha Türkçe bilmiyorken Balkanlar, Sarıkamış, Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında kanlarını vererek bu ülke için savaştılar. Atatürk’ün yanında ön saflarda yer aldılar. Ondan sonra da Türkiye Cumhuriyetinin en iyi vatandaşları olarak aldıkları her görevi layıkıyla yerine getirdiler ama atalarımızdan miras aldığımız kültür giderek kayboluyor. Bunun için devlet desteğini istiyoruz. Bu ülkenin kurtulması için savaştığımız diğer halkların, İngilizlerin, Fransızların, İtalyanların hepsinin kolejleri ülkemizde var. Ama Çerkezlerin ve diğer halkların da dil okulları olsun istiyoruz. Bunun için parlamentoya girmek istedim." diye konuştu. Avcı, TBMM'de temsil edilmek istenen her etnik kökenin ve tüm kararsızların da oylarını istedi.

Avcı, bir gazetecinin, "Neden bir siyasi parti çatısı aklında şansınızı denemediniz?" şeklindeki sorusuna ise, "Herhangi bir siyasi partinin şemsiyesi altında Meclise girdiğiniz zaman o partinin üst kurullarının aldığı kararlar doğrultusunda hareket edebiliyorsunuz. Ya o kararlara evet veya hayır diyorsunuz. Kendi iradenizle ülkeniz için yararlı konularda söz sahibi olamıyorsunuz. Projelerinizi bağımsız olarak dile getiremiyorsunuz. İtirazlarınız varsa bunları da bağımsız olarak yapamıyorsunuz. Özgür iradenizle ilkeli bir siyaset yapabilmek için bağımsız olarak meclise girmeyi tercih ediyorum." diye cevap verdi.