İzmir’in Çeşme ilçesi Alaçatı mahallesinde, 26-29 Mart 2015 arasında düzenlenen 6. Alaçatı Ot Festivali, renkli etkinliklerle devam ediyor. Çeşme Belediyesi’nin desteğiyle Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen "Otların Rüzgarlı Öyküsü: 6. Alaçatı Ot Festivali" kapsamında basın toplantısı düzenlendi. Festivalin ortaya çıkış öyküsünün anlatıldığı toplantı, İmren Han’da yapıldı. Toplantıya Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sebla İleri, Çeşme Turistik Oteciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, bilimadamları ve diğer vatandaşlar katıldı.

Bugün önemli bir marka olan Alaçatı Ot Festivali fikrinin, altı yıl önce bir nevi şaka sonucu ortaya çıktığını belirten Başkan Dalgıç, “Bizim bir âdetimiz vardır. Bahçeden topladığımız otlarla yemeğimizi yapıyoruz fakat doğanın korunmaması ile birlikte bu bitmeye başladı. Bu festivalle farkındalık oluşturmak istedik. Kültürümüzü, geleneksel tatlarımızı sonraki kuşaklara aktarmak istedik. Bu amaçla da her yıl, bir önceki yıl yarışan yemeklerini bir kitapta toplayarak, bu kültür mirasının bir parçası olarak dağıttık.” dedi. Her yıl daha da gelişen ve büyüyen festivalin ziyaretçi sayısının önemli bir noktaya ulaştığını vurgulayan Dalgıç, etkinliğin Çeşme yarımadasındaki herkes tarafından sahiplenilen bir faaliyet haline geldiğini söyledi.

FESTİVALİN 10 BİN ZİYARETÇİSİ VAR

Altı yıl önce amatör bir ruhla başlayan festivalin bugün 10 bin ziyaretçisi olduğunu vurgulayan Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İleri de, “Alaçatı Ot Festivali, ulusal bir marka olmanın yanısıra yurtdışından bile konukların katıldığı bir platform haline geldi. Festivalimiz bu yıl yeni bir başarıya imza attı. 'Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik' projesi kapsamında bilim insanlarından oluşan bir heyet, akademik çalışmalara konu etmek üzere Biyoçeşitlilik Uygulama Bahçesi ve festivalimizi incelemeye geldiler.” diye konuştu. Alaçatı Ot Festivali’nin başlangıcından bu yana bir parçası olduğunu söyleyen Dr. Ayfer Tan ise bu işe gönüllülük ruhuyla başladıklarını söyledi.