Ege Bölgesi’nin en önemli turizm merkezlerinden olan İzmir'in Çeşme ilçesinde dün akşam saatlerinden bu yana etkili olan şiddetli yağış sele dönüştü. İlçenin özellikle Ilıca ve Alaçatı mahallelerinde 200’den fazla ev su altında kaldı. Su basan bir adres de Ilıca Polis Merkez Amirliği oldu. Bölgede mahsur kalan vatandaşlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı. Sel felaketinden yetkilileri sorumlu tutarak tepki gösterdiler.

Çeşme'yi dün akşam saatlerinden itibaren etkisi altına alan ve zaman zaman doluya dönen şiddetli yağmur, saat 21.30-22.00 sıralarında sele dönüştü. Yüzlerce ev ve işyeri su altında kaldı. Vatandaşlar, hem merkezî hem de yerel yöneticilere tepki gösterdi. Sel baskını sonucu evlerinde mahsur kalan vatandaşlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve AFAD ekipleri tarafından tahliye edildi. Sel haberinin alınması üzerine harekete geçen ekipler, çok sayıda araçla çalışmalarını sürdürüyor.

'53 YILDIR BURADA YAŞIYORUM, BÖYLE YAĞMUR GÖRMEDİM'

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, bölgede kısa sürede metrekareye 168,5 kg. yağış düştüğünü söyledi. 53 yıldır Çeşme’de yaşadığını ifade eden Dalgıç, “Böyle bir yağmur görmedim, ilk kez gördüm. Dün gece bütün ekiplerle buradaydık. 36 saattir yağıyor ama kısa bir sürede metrekareye 168,5 kilo yağmur, bahçeli bir evde, 100 metrekare bir evde 2 ton bahçesine su koymuş olursunuz bir anda. Şu anda su tahliyesiyle uğraşıyoruz, sokaklardakini boşaltmaya çalışıyoruz. Evler devam ediyor zaten, bahçeler devam ediyor. Ondan sonra da bütün evleri tek tek dolaşacağız. Hasar gören ev sayısı tam belli değil ama biz 200 civarında zarar gören ev olduğunu tahmin ediyoruz. Önemli olan burada can kaybı olmaması, diğerleri bir şekilde halledilir.” dedi.

KAYMAKAM BECEL: CAN KAYBI OLMAMASI MEMNUNİYET VERİCİ

Kaymakam İnci Sezer Becel ise Çeşme olarak farklı haberlerle gündeme gelmeye alışkın olduklarını, ilk kez bir doğal afet haberiyle gündeme geldiklerini belirterek, “36 saat boyunca kesintisiz bir yağışla karşı karşıya kaldık ve metrekareye, son 24 saatte 168,5 kg. yağış düştü. Özellikle Alaçatı ve Ilıca bölgesinde dereye de yakın olan kısımlarda, kodun da düşük olduğu yerlerde maalesef su baskınları oldu. 200’ün üzerinde evin zarar görmüş olacağını tahmin ediyoruz. İZSU’nun, AFAD’ın, İzmir İtfaiyesi’nin ve Çeşme Belediyesi’nin araçları ve elemanları alanda, tüm alana ulaşılmış durumda. Ulaşılmamış bir alan yok. Can kaybının olmaması, bizim için memnuniyet verici. Herhangi bir can kaybımız yok.” diye konuştu.

VATANDAŞLAR YETKİLİLERİ SORUMLU TUTTU

Evi sular altında kalan vatandaşlar, hem merkezî hem de yerel yönetime tepki gösterdi. Sel felaketinin ihmalkârlıktan kaynaklandığını iddia eden vatandaşlar tepkilerini şu şekilde dile getirdi: “Bir bir buçuk saat içinde oldu. İlk defa oluyor. Biz bu halde canımızı nasıl kurtardığımızı bilemiyoruz. Bu bir doğal afet değil. Genel ve yerel yönetimin, İZSU’nun, kim varsa idare devletteki şu anda yereldeki yetkililerin sorumluluğudur. Bu afet değil, bu ihmalkârlıktdr. Dün akşam saat 08.00 ile 10.00 arası iki saat içinde yağan yağmurdan dolayı oldu. Çok mağduruz, çok güç durumdayız. Bütün gece yatağın üzerinde oturduk, uyuyamadık. Korkudan tirtir titredik. Burada üzerine düşen genel yönetici, yerel yönetici herkesi göreve davet ediyoruz. Bizi böyle gelecek olan facialardan önlesinler.”

Bölgede sokak, ev ve bahçelerde biriken suların tahliye çalışmaları sürüyor. Su altında kalan 200’den fazla evde, büyük çapta maddi hasar meydana geldi.