Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde her yıl Osmanlı Çileği Festivali öncesinde gerçekleştirilen 'çilekli pasta' yarışması düzenlendi. Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya, geçen sene 9 yarışmacının katıldığı yarışmaya bu sene 4 kişinin katıldığına dikkat çekerek, "Bölgemizin çok önemli bir değeri olan Osmanlı çileğine herkesin sahip çıkmasını istiyorum. Buna sahip çıktığımızda en büyük sorun olan işsizliğe bile çözüm olacağız." dedi.

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği tarafından düzenlenen 'çilekli pasta' yarışması dernek binasında gerçekleştirildi. Geçen sene 9 yarışmacının katıldığı yarışmaya bu sene 4 yarışmacı katılırken, Derneğin Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya, Osmanlı çileğinin üretimine geçilmesi halinde bölgedeki en büyük sorun olan işsizliğin önüne geçilebileceğini vurguladı. Osmanlı Çileği'ne ulusal ölçekte ve başka şehirlerde daha çok ilgi varken bu ilginin Ereğli'de neden daha az olduğu konusunda yerel yönetici ve yetkililerin kendisini sorgulaması gerektiğini ifade eden Çetinkaya, yetkililerin ve yerel yöneticilerin Osmanlı çileğine sahip çıkmalarını istedi. Çetinkaya, bu ilgisizliğin pasta yarışmasına da yansıdığını ve bu yıl sadece 4 kişinin yarışmaya katıldığına dikkat çeken Çetinkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz neden, çilekli pasta yarışması, bilgi ayrışması vb etkinlikler düzenliyoruz. Biz Osmanlı çileğini sürekli gündemde tutarak Ereğli ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Bununla ilgilenen insanların da dikkatini çekerek farkındalık yaratmak istiyoruz. Neden pasta dersek, Osmanlı çileğinin yaygın kullanıldığı alanlardan birisi de pastacılık oluyor. Bu tür etkinliklerin Osmanlı çileği üzerindeki etkilerini de gerçekten görüyoruz. Pasta yarışmasına paralel olarak yarın da bilgi yarışmamız var. Üreticilerimiz bu yarışma kapsamında da sürekli araştırma içerisinde oluyorlar. Cuma günü de en güzel Osmanlı çileği yarışması düzenleyeceğiz. Bu vesileyle Ereğli'deki tüm yerel yöneticilerimize seslenmek istiyorum. Bölgemizin çok önemli bir değeri olan Osmanlı çileğine herkesin sahip çıkmasını istiyorum. Buna sahip çıktığımızda en büyük sorun olan işsizliğe bile çözüm olacağız. Tarlalarımız boş, bir sürü işsizim var, yağ var şeker var, un var ama helva yapamıyoruz. Ulusal basında yapılan haberler neticesinde, Osmanlı çileği üretmek için bize baş vuran bir çok kişi oldu başka kentlerden. Diğer kentlerden böyle bir ilgi varken neden Ereğli'de bu ilgi gelişmiyor. Bunu da yerel yöneticilerimiz sorgulamalı."

GEÇEN SENE 9, BU SENE 4 PASTA KATILDI

Yarışma hakkında açıklamada bulunan Çetinkaya, yapılan pastaların ziraat mühendislerinden oluşan jüri üyeleri tarafından pastanın görünüşü, tadı, sunumu ve katkı ürünü kullanılıp kullanılmadığı konuşlarında değerlendirmeye tabi tutulacağını belirtti. Çetinkaya, dereceye giren pastaların Cuma Osmanlı Çileği Festivali kapsamında amfi tiyatroda açıklanacağını söyledi.

Geçen yıllara göre katılımın daha az olduğu yarışma, katılan 4 pasta sahibinin ürünlerini Tarım İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi, Teknisyen ve Gıda mühendislerinden oluşan jüriye sunmasıyla devam etti.