Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Türkiye Fahri Konsolosu Ahmet Özdeş, 19. ölüm yıldönümünde kurucu Devlet Başkanı Cevher Dudayev’i ve bağımsızlık için hayatını feda eden şehitleri anmak amacıyla mesaj yayımladı.

Cevher Dudayev’in 21 Nisan 1996 günü, Çeçenya’nın batı bölgesinde yer alan Gekhi-Çu köyü yakınlarında uydu telefonu aracılığıyla Rusya Federasyonu yetkilileri ile barış görüşmesi yaptığı sırada düzenlenen saldırıda hayatını kaybettiğini hatırlatan Fahri Konsolosu Ahmet Özdeş, "Dudaev, yüzünden eksik olmayan gülümseyişi, vatan sevgisi dolu kocaman yüreği, cesareti, kararlılığı ve bugün ne kadar doğru olduğu birer birer ortaya çıkan öngörüleri ile ömrünü halkına adadı. Liderliğindeki Çeçen halkı, kendi içerisinde uzlaşarak uluslararası hukuka uygun şekilde yüzyıllardır hasreti çekilen bağımsız ve egemen Çeçen devletini kurdu." dedi.

Cesur ve gözü pek Dudayev’i yitirmelerine rağmen, onun çizdiği yolda mücadeleye devam ettiklerini belirten Özdeş, "Mücadelemiz, Çeçen halkının dünyevi tek niyet ve gayesinin özgürlük fikri olduğunu herkese göstermektedir.” ifadesine yer verdi.