Ankara'da bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşları, Hopa'da yaşanan sel felaketi nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyeleri, Hopa’da meydana gelen ve 8 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde bir araya geldi. ‘Yağmur değil, rant öldürür’, ‘Kentimizi doğamızı savunuyoruz’ pankartı açan grup, ‘Doğanın talanına hayır’, ‘Hopa halkı yalnız değildir’ sloganları attı.

Toplanan grup adına basın açıklamasını TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Özer Akkuş yaptı. Akkuş, Artvin ve Hopa’da etkisini artıran yoğun yağışların felaketle sonuçlandığını hatırlattı. Yaşanan sel felaketini doğal afet olarak tanımlamanın eksik olduğunu söyleyen Akkuş, şunları kaydetti: “İnsan olanaklarının çözümleyemeyeceği bilim ve tekniğin yetersiz kaldığı alanlarda yaşanan doğa olayları afet tanımına uygun düşebilir. Fakat Hopa’da yaşananların doğal felaketle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Karadeniz Bölgesi’nde doğanın katline sebep olan bir çok rant hesapları uğruna son on yılda dizginlerinden kopmuş bir şekilde sürdürüle gelmekteydi. Yapılan yollar, HES’ler bölgenin demografik yapısında onarılamaz tahribatlara yol açtı. Meslek odalarının, STK’ların, akademisyen ve aydınların ve en önemlisi bölge halkının uyarı ve itirazları yok sayılmakla beraber kamuoyunda bu insanlar suçluymuşçasına bir kara propaganda da sürdürüldü.”

Akkuş, sel felaketlerini önlemede en önemli noktanın ağaçlandırma ve dere yataklarının genişleterek kontrol edilebilir hale gelmesi olduğunu vurgulayarak, yaşanan can kayıplarının en büyük nedenlerinden birinin de altyapı ve arama-kurtarma faaliyetlerinin yetersizliği olduğunu savundu.

Akkuş, “İmara, ranta, doğa katliamlarına gebe bu yönetim algısı, bu anlayışla insan hayatını daha da değersizleştirmeye ve yeni ölümler getirmeye devam edecektir. Sorumluların yargılanıp desteklendiği, korunduğu bir sistemde doğal olayların felakete dönüşmesi kaçınılmazdır.” diye konuştu.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen eylem, yapılan açıklamanın ardından son buldu.