Nevşehir E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü ve 18 Mart şehitleri anma günü yapılan programla kutlandı. Ceza İnfaz Kurumu çok amaçlı konferans salonunda mahkumlara yönelik olarak yapılan program Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesi ile başladı.

Programa konuşmacı olarak katılan Mehmet Emin Gülen Ortaokulu öğretmeni Atilla Uğur, Çanakkale Zaferi’nin yokluklar içinde bir vatan müdafaasının bir milletin nasıl şahlandıracağının eşsiz bir ispatı olduğunu söyledi. Çanakkale Zaferi’nin bir son değil, bir başlangıç olduğunu kaydeden Uğur, “Çanakkale Zaferi; dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk Ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk ulusunun Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir saygınlık ve azmin mücadelesi olmuştur. Ancak İtilaf devletlerinin Çanakkale cephesini açarken unuttuğu bir şey vardı ki, o da Türklerin askeri ve manevi gücü idi. En güçlü ve modern silahlarla donatılmış zırhlılar boğaza girdiklerinde, Türklerin direnmekten vazgeçeceği sanılmıştı. Kuşkusuz bu büyük bir yanılgıydı. İngilizler, Çanakkale’deki Türk savunmasını ve manevi gücünü görmezlikten gelerek büyük bir hesap hatasına düştüler ve sonunda Türklüğün manevi gücüne yenik düştüler. Çanakkale Zaferi, Seyit Onbaşıların, Niğdeli Alilerin vatan için neler yapılabileceğini gösterdiği bir zaferin ve kahramanlığın destanıdır. Kuşkusuz Çanakkale Zaferi’nin en önemli noktası ve Türk milletine en büyük armağanı Mustafa Kemal ve onun askeri dehasının tarih sahnesine çıkmasıdır. Lord Kinrossun yazdığı gibi; dört yıl süren kanlı çatışmalardan hiç mağlup olmadan çıkan tek Türk komutanı Mustafa Kemal’dir. Köşkler, konaklar, aşifte yalılarının yaşamı değil, harp meydanları böyle bir dehayı Türkiye’nin lideri yapmıştır. Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bizlere bugün onur ve gururla andığımız büyük zaferi yaşatan Çanakkale’nin kahraman şeditlerini rahmet, minnet ve şükranla anıyorum, Ruhları şad, mekânları cennet olsun” dedi.

Akabinde müzik öğretmeni Hasan Kılınçcı tarafından kahramanlık türküler söylenerek program sona erdi.

Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ali Başekin, Çanakkale gibi önemli bir günü andıkları için duygulu anlar yaşadıklarını söyledi. Çanakkale’nin bir zaferden öte bir Türk Destanı olduğunu kaydeden Başekin, bu tür önemli günlerde hükümlü ve tutukluların sosyal kültürel yönden gelişimlerine katkıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.