CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Maalesef AKP kendi yargı sistemini oluşturdu. Kendi muhaliflerine yargı eliyle ayar veriyor. Eskiden askeri vesayet falan diyorlardı. Şimdi tam bir yargı vesayeti var.” dedi.

Veli Ağbaba, Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı Avukat Yusuf Sürücü’yü ziyaret etti. Ağbaba, ziyarette yaptığı açıklamada, TBMM'de bu hafta görüşülecek iç güvenlik paketine ilişkin açıklamalarda bulundu. Son dönemde toplumsal muhalefetin yargı eliyle susturulmaya çalışıldığını söyleyen Ağbaba, iktidarı eleştirenlere gözaltı kararı, tutuklama ile gözdağı verildiğine işaret etti.

Ağbaba, şöyle devam etti: “AKP kimin ne kadar muhalefet yapacağına, nerede yapacağına karar vermeye kalkıyor. Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde bir tweet nedeniyle bir gazeteci hakkında 5 yıl hapis istemiyle dava açıldı, 16 yaşındaki bir genç tutuklandı. Bir kadına el salladığı için ceza verilebiliyor. Her türlü muhalefeti yok etmeye yönelik bir davranış var. Son olarak benim için yani kürsü dokunulmazlığını yok etmek amacıyla fezleke düzenlendi. Aslında bu çok hukuksuz bir uygulama. İlk kez makul şüphe tanımı benim için uygulandı. Biliyorsunuz, makul şüphe kavramı daha önce hukukumuzda vardı. 17-25 Aralık operasyonlarıyla birçok pislik ortaya dökülünce, makul şüphe yerine kuvvetli şüphe tanımı getirilmişti. Bakan çocukları, iktidar devreye girince bu değişmişti. Ardından yargı tamamen temizlendi. Meşhur yolsuzluk dosyası hakkında, herkesin bildiği, gördüğü, tanık olduğu şeyler temizlendi. 53 kişiye takipsizlik verildi. Yargı tamamen AKP’nin oyuncağı haline gelince makul şüphe yeniden yasalara girdi. 2 Aralık’ta düzenleme yasalaştı. Ama bizim hakkımızda düzenlenen fezleke 13 Kasım’da düzenlenmiş. 13 Kasım’da makul şüphe diye bir şey yok kanunlarımızda. Savcı demek ki öngörüsü yüksek. Biz peşinen bunu yapalım diyor. Bu olsa olsa faşizmdir. Başbakan'ın istediği de budur.”

TBMM'de bu hafta görüşülecek iç güvenlik paketini de eleştiren Ağbaba, “İç güvenlik yasası geçer ise tüm hak arama eylemlerinin hepsi yasaklanabilir. Hatta böyle bir şey düşünüyorsanız evinizden gözaltına alınabilirsiniz. Zaten polis bunu AKP’nin ustalık döneminde çok sık uyguluyor. Bu ülkede azıcık demokrasi varsa iç güvenlik paketinin geçmemesi lazım. Tamamen yargıyı yok ediyor. Yürütmenin yargı pozisyonu üstlenmesine yol açıyor. Valiye her türlü yetki veriliyor. Çok tehlikeli bir yasa. Buna oy verecek milletvekilleri bu utanç üzerlerine yapışır. Biz bu yasa tasarısının geçmesine izin vermeyeceğiz. İç güvenlik yasası, otoriterleşmenin, faşizmin, tek adamlığın onaylandığı bir yasa olacak. Toplumsal muhalefeti susturmaya yönelik bir yasa. Bu yasa ile sivil toplum örgütleri ile de düzenleme yapılıyor. TMMOB ile ilgili olarak dava açma hakkı alınıyor. Maalesef AKP kendi yargı sistemini oluşturdu. Kendi muhaliflerine yargı eliyle ayar veriyor. Eskiden askeri vesayet falan diyorlardı. Şimdi tam bir yargı vesayeti var. Umarım 2015 seçimlerinde bu iktidar başımızdan gider. Hukuka adalete inanan bir anlayış gelir.” ifadelerini kullandı.