Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Hakan Fidan’ın MİT müsteşarlığına yeniden atanmasının iptali için dava açtı. Tanal, milletvekili adaylığı için istifa eden ancak başvurusunu geri çeken Hakan Fidan’ın, yeniden MİT müsteşarı olarak atanmasının siyasi olduğunu söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne gelerek Hakan Fidan’ın tekrar MİT müsteşarı olarak atanmasını sağlayan Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Danıştay’a gönderilmek üzere İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açan Tanal, çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Hakan Fidan’ın yeniden müsteşar olarak atanmasının MİT’i itibarsızlaştıracağını kaydeden Tanal, “Bu karar kurumu siyasallaştırır, devletin bu kurumuna olan güven ve itibar sarsılır, MİT’i ak-mit yapar. MİT’i AKP’nin istihbarat bürosu şekline getirir.” diye konuştu.

Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan atamanın hukuki değil, siyasi olduğunu ifade eden Tanal, şöyle konuştu: “Temennim şu, hukuk kırıntısı varsa belirttiğimiz gerekçelerden dolayı atamanın yürütmesinin durdurulmasına karar verilir ve atama iptal edilir. Başbakanlık kurumu vesayet altındadır. Çünkü o dönem Başbakan, Fidan’ın istifasını kabul etti, Cumhurbaşkanı kabul etmedi. Şuanda Cumhurbaşkanının dediği oldu. Bu demektir ki Başbakan, bundan sonra yapacağı iş ve işlemlerde Cumhurbaşkanlığının yaptığı, açıklayacağı fikrin tersine bir işlem yapamayacak.”

Bu aşamadan sonra Hakan Fidan’ın kendi başına karar alamayacağını aktaran Tanal, “Recep Tayyip Erdoğan’ın tavrının dışına çıkamaz. Kendi başına alacağı kararların hepsinde geri döner. Niçin, bunlar bunu tehdit olarak kullanıyor. Mesela nasıl kullanır? Ey Fidan, bizim dediğimizi yapmazsan o MİT’le ilgili getirilen yasaların hepsini geri alırız. Anayasanın geçici 15. Maddesini nasıl geri aldıysak ihtilal yapanları nasıl yargıladıysak sende yargılanırsın derler. Bu şekilde birbirlerine şantajlarla adeta dediklerinin dışına çıkamayacaktır.” açıklamasında bulundu.