Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından oluşturulan bir heyet, Edirne’de bekleyişlerini sürdüren Suriyeli sığınmacılarla bir araya geldi.

Avrupa ülkelerine doğru çıktıkları umut yolculuğuna izin verilmeyen Suriyeliler, son üç günü Kırkpınar alanında olmak üzere bir haftadan bu yana bekliyor. 2 bin 500'e yakın sığınmacının şehri terk etmeleri için yarına kadar süre verildi.

Kentten ayrılmaları istenen Suriyeli sığınmacıları, CHP tarafından oluşturulan bir heyet ziyaret etti. İnsan haklarından sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu başkanlığındaki heyet, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Belediye Başkanı Recep Gürkan ile görüştü. Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İstanbul Milletvekili Selina Doğan’ın olduğu heyet adına Tanrıkulu bir açıklama yaptı.

Mülteciliğin dünyanın en zor insanlık hali olduğunu belirten Tanrıkulu, sadece Türkiye’de değil bütün Avrupa’ya yayılan bir dramın yaşandığını ifade etti. Türkiye’den de kaynaklanan nedenlerden dolayı sorunun bu noktaya geldiğini dile getiren Tanrıkulu, “Mültecilerin insan haklarına ve onurlarına saygılı bir durum, ortam olsun. Onların iradelerine rağmen herhangi bir şey yapılmasın. Bu sorun artık Türkiye’nin bir iç sorunu haline gelmiştir. Yurttaşlarımız da mültecilere insanlık onurunun ve vicdanın gerektirdiği bir şekilde yaklaşmaları gerekir.” dedi.

Heyet olarak burada ve geldikleri güzergâhta yaptıkları gözlemleri kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Tanrıkulu, “Edirne’de bizim vicdanımızı rahatsız edecek herhangi bir görüntü ve işlem olmasın” ifadesini kullandı.

Bu drama ortak olması gereken Avrupa Birliği ülkelerine seslenen Sezgin Tanrıkulu, bunun sadece Türkiye’nin sorunu değil küresel dünyanın, Avrupa’nın, Birleşmiş Milletlerin sorunu olduğunu açıkladı. Bunların da bir an önce kendi iç sınırlarını gözden geçirmesini isteyen Tanrıkulu, “Türkiye’nin içinde bulunduğu bu durumu paylaşmaları gerekir. Bu durumdan kaçamazlar. Her gün sınırlarda ve denizlerde onlarca insan yaşamını yitiriyor. Sadece 6 bine yakın insan denizlerde boğuldu. O yüzden kara sınırlarını kullanmak istiyorlar doğal olarak. Eğitim, sağlık ve iş imkânlarından yoksunlar. Büyük sömürü içerisindeler. İş gücü olarak sömürülüyorlar. Türkiye’de bulundukları ortamlarda cinsel istismara uğruyorlar. Bu nedenle de kalıcı bir yaşama adım atmak istiyorlar. Bir umut içerisinde buralara geliyorlar. Avrupa Birliği ülkelerinin de kendi sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekir.” şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun “Edirne’de bizim vicdanımızı rahatsız edecek herhangi bir görüntü ve işlem olmasın” ifadesinin ardından söze giren Edirne Valisi, “İnşallah olmaz efendim. Bu arkadaşlar Sayın Başbakanımızın ifadesiyle yarın akşama kadar Edirne’yi terk edecekler. İnşallah Edirne’ye yeni bir grup gelmez. Ama bu insanlara insancıl bir şekilde şu anda iaşesi Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanacaktır. Bunu da bilmenizi isterim.” açıklamasını yaptı.

Valilik ve belediye ziyaretlerinin ardından Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi bölgesine geçen heyet, burada bekleyen sığınmacılarla görüştü. Sığınmacıların sorunlarını dinleyen heyet, onların taleplerini ve yaşadıklarını not etti.