Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Soma maden faciası ceza davasına katılan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, duruşma arasında yaptığı açıklamada, 4 Ağustos 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla madenlerde yanmaz "ateks" malzeme kullanımının işletmelerin inisiyatifine bırakılmasına sert tepki gösterdi. Biçer, “Bu karara imza atan, hiçbir meşruiyeti kalmamış Bakanlar Kurulu üyelerinin elleri Ebu Leheb gibi kurusun.” dedi.

Çapraz sorgulamayla üçüncü duruşmasına başlanan davaya katılan CHP Milletvekili Biçer, “Bugün Soma davasının bir tanesi daha görülüyor. İçeride, 'Ben patron Can Gürkan.' diyerek kendini tanıtan patronun savunması vardı bugün. Şimdi kendisine şöyle bir soru soruldu: ‘Madenlerde ateks dediğimiz yanmaz malzemenin kullanımıyla ilgili tedbirleriniz var mıydı? Bu malzemenin kullanımıyla ilgili öngörünüz var mıydı? Böyle bir sıkıntı, teknik sorun var mıydı?' Şöyle bir cevap verdi, patron Can Gürkan: ‘Böyle bir malzemenin kullanımıyla ilgili herhangi bir yönetmelik, yasa maddesi veya öngörülmüş bir şey yoktu. Ona rağmen biz bu malzemenin kullanımı dahilindeydik.' Ancak hepimiz biliyoruz ki 2006 yılından bu yana, bu yanmaz ateks malzemenin kullanılması yasal olarak zorunlu. Soma faciasından sonra bunun denetlenmesi hızlandı ve çok sayıda işletme, bu konuda soruşturma geçirdi. Yalnız her ne hikmetse 4 Ağustos’ta, şu anda hiçbir meşruiyeti kalmamış Bakanlar Kurulu, çok acilen apar topar bir karar alarak, bu ateks denen yanmaz malzemenin kullanımını işyeri sahibinin sorumluluğuna bırakarak, denetlemeler ve kullanım zorunluluklarını 2019 yılına kadar ötelendi. Burada meşruiyeti kalmamış Bakanlar Kurulu'nda bu karara imza atan üyelerin hepsini, daha önce Milletvekilimiz Özgür Özel’in de söylediği gibi, ‘Vicdanları kurusun.’ demişti, ben bir adım daha atmak istiyorum, aynı Ebu Leheb gibi elleri de kurusun diyorum, vicdanları kuruduğu gibi. Bugün görülen dava, bu kararın gölgesinde yapılmış bir davadır. Bütün maden şehitlerimizin anısına ve burada acı çeken binlerce şehit yakınına da yapılmış büyük bir saygısızlık ve haksızlıktır aynı zamanda. İçeride de büyük bir tepkisel yakınma da vardı şehit yakınları tarafından. ‘Katil’ diye bağ,ırıldı Can Gürkan’a. Kendisi de ne yazık ki bu konuda yeterli ve tutarlı cevaplar veremedi.” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI'NI GÖREVE ÇAĞIRDI

Milletvekili Biçer, konuşmasının devamında ülke gündemine ilişkin olarak şunları söyledi: “Biliyorsunuz birkaç gün önce Cumhurbaşkanı, ‘Ülkede fiilen başkanlık sistemi gelmiştir. Fiilen de olsa böyle bir sistem yaşamdadır.’ dedi. Biz biliyoruz ki bu 17-25 Aralık sürecinde hakimler ve savcılar ve emniyet güçlerinin çoğu, insanlık haklarının ve kendi can güvenlikleriyle ilgili sosyal ve yasal hakları ellerinden alınarak darbeci olarak ilan edildiler ama geldiğimiz noktada, bugün darbecinin kim olduğunu görüyoruz. Biz bu açıklamayı kabul etmiyoruz ve CHP olarak Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirilmesini bekliyoruz.”