CHP Mardin 1. sıra milletvekili adayı Mehmet Çiftsüren, verdiği haberlerle birçok kumpası önceden deşifre eden Twitter fenomeni Fuat Avni'nin 200 kişilik gözaltı listesi iddiasını değerlendirdi. Çiftsüren, "Hükumete ve şu anki Cumhurbaşkanına yapılan herhangi bir eleştiri artık o insanların gözaltına alınmasına neden oluyor.” dedi.

Olayın vahameti karşısında söylenecek kelime bulamadığını belirten CHP Mardin 1. sıra adayı Mehmet Çiftsüren, hükumetin bu tutumuna tepki gösterdi. Türkiye’de çok ilginç olaylar yaşandığını belirten Çiftsüren, "Mardin hoşgörü şehridir. Farklı düşüncelerin rahatlıkla ifade edildiği bir şehirdir. Türkiye de bir hoşgörü ülkesidir. Ama şu an korku cumhuriyeti oluşturuldu. Hükümete ve şu anki Cumhurbaşkanına yapılan herhangi bir eleştiri artık o insanların gözaltına alınmasına neden oluyor. Gözaltına alınmak istenen insanlar ülke içinde yaşanan bazı olayları gün yüzüne çıkarıyorlar. Halkı aydınlatıyorlar. Aydınlatmak görevi onlarda olduğu için suçlu duruma düşürülüyorlar. Bizim ülke korku ülkesi oldu. Bu insanlar ülkemiz için halkımız için mücadele eden insanlardır. Bu insanlar, bu gazeteciler, bu iş adamları ülkemizde nadir yetişir. Bu insanları bir çırpıda harcadığınız zaman bu ülke biter.” şeklinde konuştu

Mardin’de faaiyet gösteren Mardin Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Çelik de Türkiye’de yaşanan bu gelişmelerin herkesi rahatsız ettiğini belirterek, Çelik, "Gazete ve gazetecilere yapılan uygulamaları kabul etmek, demokratik Türkiye şartlarında imza atmak mümkün değildir. Yazdığı bir haber veya yaptığı bir yorum ve köşe yazısı için tehdit edilen gazetecilerin olduğu bir ülkede demokrasiden söz etmenin çok anlamlı olmayacağını düşünüyorum. Diliyorum ve umuyorum. en kısa zamanda gazetecilere basına ve gazetelere olan yaklaşımlar değişir. Türkiye’ye gerçek demokrasi yerleşir. İnsanlar kendi yerlerini bilirler ve korkusuzca yaşarlar." ifadelerini kullandı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Mardin Temsilcisi İbrahim Laleoğlu da yaşanan bu sürece tepki gösterdi. Türkiye’de basına sansür uygulanmaya çalışıldığını ifade eden Laleoğlu şöyle konuştu: "Umarım Fuat Avni'nin yazdığı sadece iddiada kalır. Devlet böylesine büyük bir operasyona imza atmaz. Eğer böyle bir operasyon gerçekleşirse Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Yazarlar olarak gazetecilere ve yazarlara yönelik bu operasyonu anti demokratik olarak niteleyecek ve tepkimizi dile getireceğiz. 13 yıldır devlet ulusal basını dizayn etmeye çalışıyor. Şimdi Türkiye'nin bütün yerel ve ulusal gazetecilere yönelik operasyonlarla ne yaptıklarına anlam veremiyoruz.”