İstanbul'da tarihi yarımadayla ilgili birçok projede yürütmenin durdurulması kararı çıkması, devam eden projelerin durumunu gündeme getirdi. Avrasya tüp geçidi gibi büyük yatırım yapılan projelerin mahkeme kararına uygun şekilde yeniden düzenlenebileceğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban, "Size akıl, bilim, kültür, Osmanlı mirası diyor ki bunu buradan geçirme! Ama yaptıysan da sur dışında bir yerden bunu çıkar. Teknolojik olarak bu mümkün. Ama inatlaşırsak 'ben istedim bu olacak' dersek, burada çok ciddi bir zarar veririz." dedi.

Eski İstanbul olarak bilinen tarihi yarımada bölgesiyle ilgili verilen mahkeme kararı tartışılmaya devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi’nin CHP meclis üyelerinin Başvurularıyla 2013 yılında açılan davada verilen iptal kararı, hem yürüyen projeleri, hem de sonrasında atılacak adımları gündeme getirdi. Bölgede devam eden yatırımlardan biri de Avrasya Tüp Tünel Geçiş Projesi. Mahkeme, plan değişikliklerinin tarihi yarımadanın kendi gerçekliğinden ziyade sur dışındaki metropol kentin ihtiyaçlarını dikkate aldığı uyarısında bulundu.

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Tonguç Çoban, tarihi yarımadanın bir mücevher olduğunu ve bir mücevherin sürekli tozunun alınması, parlatılması gereken büyük bir değer olduğunu söyledi. Tarihi yarımada ile ilgili planlarda bugüne kadar yapılan değişikliklerin bölgeyi baskı altına aldığını söyledi.

‘MAHKEMENİN KARARI İYİ OKUNMALI’

İstanbul 2. Bölge İdare Mahkemesi'nin iptal kararının iyi okunması gerektiğini belirten Çoban, "Ulaşımın bütün yükünü gelip bu tarihi yarımadanın içine sokarsanız bu tarihi yapı bu yükü kaldırmaz. Nitekim Anadolu yakasından başlayıp Kumkapı civarında yeniden yüzeye çıkan Avrasya tüneli tüp geçişinin durdurulması çok önemli. Yani mahkeme kararında diyor ki; tünelin Sahil Kennedy Caddesi'ne çıkan kısmına ağır trafik yükü getirecek düzenleme yapılıyor. Bu tarihi yarımadanın gerçekliğine aykırıdır' diyor. " ifadelerini kullandı.

Tonguç Çoban, Kumkapı'daki balıkçı hali yerine yapılmak istenen marinanın da belirsizlik olduğu gerekçesiyle iptal edildiğini belirtti. Topkapı İETT Garajı'na yeni planla ticari fonksiyonlar getirilmesinin de mahkeme kararı ile durdurulduğunu belirten Çoban, alanın yeşil alan olarak korunması ve yeni imar yoğunluğuna karşı korunması kararı verildiğini anlattı.

Yedikule çevresi için de yeni düzenleme planlarının iptal edildiğini belirten Çoban, bölgede yapılmak istenen spor alanlarının bile dokuya zarar verebileceğinin mahkeme tarafından belirtildiğini açıkladı. Mahkemenin Sirkeci Garı’nın kültür mirası olarak korunması yönünde karar verdiğini ayrıca farklı bölgelerde çok sayıda yer altı otoparkının yapılmasının da arkeolojik zenginliğe zarar vereceği gerekçesiyle iptal edildiğini anlattı.

'TÜNELİN UCU SUR DIŞINA ALINABİLİR'

Tonguç Çoban, mahkemenin verdiği iptal kararının büyük projeleri ne yönde etkileyeceği yönündeki soruya şöyle cevap verdi: "Size akıl, bilim, kültür, Osmanlı mirası diyorsa ki bunu buradan geçirme. Ama madem yaptıysan da sur dışında bir yerden bunu çıkar. Teknolojik olarak bu mümkün. Ama inatlaşırsak 'ben istedim bu olacak' dersek, burada çok ciddi bir zarar veririz. Oradaki aykırılıklar düzeltilecek şekilde bu projeler düzenlenirse projeler devam edebilir. Bunun önünde bir sakınca yok. Tünelin yapımında çıkışın sur dışına taşınmasında teknolojik olarak bir sakınca olduğunu düşünmüyorum."

Talebin artık mahkeme kararına itiraz edilmemesi yönünde olduğunu anlatan Çoban, "Hukukla, tarihle, şehircilik ilkeleri ile, planlama ilkeleri ile inatlaşmayın, bunun gereğini yapın." şeklinde konuştu.