CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, Soma faciasının meydana geldiği ocağı işleten Soma Kömürleri A.Ş.’den çıkarılan 2 bin 831 maden işçisinin ödenmeyen kıdem tazminatları için
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in cevaplandırması talebiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

CHP’li Nurlu 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği kazanın ardından, madeni işleten Soma Kömürleri A.Ş.’de çalışan 2 bin 831 maden işçisi işten çıkarıldığını ve kıdem tazminatlarının bu güne kadar ödenmediğini hatırlattı.

4 Nisan 2015 tarihinde Meclis’te çıkarılan 6645 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna istinaden TMSF tarafından işçilerin tazminat alacaklarının yüzde 10’u ödenmiş kalan kısmın ödenmesi için herhangi bir tarih verilmediğini kaydeden Nurlu, önergesinde şöyle dedi:

‘’AKP seçim öncesi bu durumu oy avcılığına döndürerek işçilerin tazminat alacaklarının sadece yüzde 10’unu 'seçim rüşveti' olarak ödemiş ve kalanını seçimden sonra ödeyeceğini açıklamıştır. Hatta AKP Manisa Milletvekili Sayın Selçuk Özdağ, işçilerin tazminat alacaklarının Ramazan Bayramından sonra ödeneceğini açıklamış, fakat aradan bir ay geçmesine rağmen işçilere herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Bazı basın organlarında yer alan haberlere göre işten çıkarılan bazı işçilerin kıdem tazminatlarının madenin ruhsat sahibi olan Türkiye Kömür İşletmeleri(TKİ) tarafından ödendiği haberleri yer almıştır. Fakat hangi işçilere ne kadar ödeme yapıldığı konusunda bilgi verilmemiştir. Madencilerin içinde bulundukları ekonomik zorlukların AKP tarafından kullanılarak evlerine ekmek götürecek paraları olmayan işçileri üç kuruşa muhtaç hale getirilmişlerdir.’’

CHP’li Nurlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in cevaplandırmasını istediği şu soruları yöneltti:

''1- Soma Kömürleri A.Ş.’de çalışmakta iken 2014 Kasım ayında işten çıkarılan 2831 işçinin kıdem ve ihbar tazminatları alacakları toplamı ne kadardır?
2- Bu işçilerin, başka maaş ve sosyal hak alacakları var mıdır? Varsa ne kadardır?
3- Seçimden önce kaç işçiye, ne kadar ödeme yapılmıştır?
4- Seçimden sonra TKİ tarafından bazı işçilere tazminat alacakları karşılığında herhangi bir ödeme yapılmış mıdır? Yapıldı ise kimlere hangi gerekçeyle ödeme yapılmıştır?
5- Bu işçilerden kıdem tazminatının tamamı ödenenlerin sayısı kaçtır?
6- İşçilerin hak ve alacaklarının ödenmesi konusunda, çalışanların haklarını korumakla görevli Bakanlık olarak ne yapacaksınız?
7- İşçilerin tazminat alacakları ne zaman ödenecektir?’’