Artvin CHP il ve ilçe yönetimi, 'CHP'li vekiller de Artvin'de maden çıkmasına onay veriyor' şeklinde haber yapan yerel bir gazeteyi yaptığı basın açıklaması ile yalanladı.

CHP'li vekiller adına Artvin CHP il binasında basın açıklaması yapan CHP Artvin İl Başkanı Ali Yücel Kurt, "Artvin ilimizde yayınlanmakta olan Artvin Çoruh Postası isimli gazetenin 25 Şubat 2015 tarihli sayısında yapılan röportajların içeriği, yayınlanış biçimi ve kamuoyundaki algısı nedeniyle bir açıklama yapılması gerekli olmuştur. Bizlerle yapılan röportajların yayınlanmasından sonra ismi geçen gazete tarafımıza ulaştırıldığında, gazetenin bütün sayfalarının Artvin Cerattepe’de yapılması planlanan madencilik faaliyeti ile ilgili olduğunu, bir algı oluşturulmaya çalışıldığını, “şartlı” da olsa bütün siyasi parti temsilcilerinin Cerattepe madenine “evet” demiş gibi gösterildiğini tespit ettik. Aşağıda imzası olan bizlerin oluşturulmaya çalışılan bu görüş ile bir ilgisi yoktur." dedi.

İl Başkanı Ali Yücel Kurt, açıklamada, öncelikle Artvin Cerattepe projesi ile ilgili karar verecek olanın Artvin halkının kendisi olduğunu hatırlattı. Artvin halkının, Cerattepe projesi ile ilgili olarak 20 yıldır mücadele ettiğini, Artvin halkının ikna olmadığı hiçbir çözüme CHP'nin taraf olmayacağına işaret eden Kurt, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 20 yıldır devam eden bu mücadelenin her zaman yanında olduğunu, bundan sonra da olacağını vurguladı. Esasen çevre mevzuatının da projelere halkın katılımının ve ikna edilmesinin sağlanmasına yönelik olduğunu hatırlatan Kurt, Artvin halkının bu proje ile ilgili ikna edilmediğini, kandilerinin de ikna edilmiş olma ihtimali bulunmadığını ifade etti. CHP Artvin İl Başkanı Ali Yücel Kurt, şunları kaydetti:

"Bunun yanı sıra Cerattepe projesi ÇED süreçleri ve yargılama süreçleri olan bir proje olup mahkemeler daha önce 2007 yılında ve son olarak 2013 yılında iptal kararları vermiştir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti ise yargı kararlarına herkes uymak zorundadır. Sözü geçen proje mahkeme kararı ile iptal edilmiş bir projedir. Bu durum röportajlarla, yanlı kişilerin beyanları ile algı yaratmakla aşılabilecek bir durum değildir. Hiçbir kişi veya kurumun beyanı bu durumu değiştiremez.

Bunun dışında ismi geçen gazetenin bizlerle yapılan röportajının bir algı yaratmak amacıyla kullanılmaya çalışıldığı, bunun basın özgürlüğü dışında ve her türlü dürüstlükten uzak olduğu anlaşılmaktadır. Gazetenin bütün sayfalarının Cerattepe sorununa ayrılmış olması yapılan yayıncılığın normal bir gazetecilik olarak yorumlanmasının mümkün olmadığını göstermektedir. Açıkça maden şirketinin bir yayını haline gelen bu gazetenin ayrıca yapılan röportajları çarpıtması ise kabul edilemez bir durumdur.

Bizlerle yapılan röportajlar incelendiğinde açıkça görüleceği üzere 2-3 sayfa süren röportajlardan birer cümle cımbızlanarak alınmış, alınan cümle öncesinden ve sonrasından ayrılarak yazının bütünlüğünden koparılmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin elbette madencilik politikası vardır ve bir bütün olarak madenciliğe karşı değildir. Madencilik politikamız yandaş olma ya da karşı olma şeklinde de kısırlaştırılabilecek bir görüş de değildir.

Esasen siyasi iktidarın maden politikasının ulusal bir politika olmaktan çıktığı, ülke kaynaklarının, yeraltı zenginliklerimizin uluslar ötesi tekellerin ve yerli işbirlikçilerinin yağmasına açılmış olduğu bilinen bir durumdur. Ülke topraklarının yarısından fazlası maden ruhsatları ile yağmalanmışken bu madencilik politikasının ülke yararına olmadığı çok açıktır. Maden Kanunu'nun bir sömürge yasası olduğu bu sektörün emekçileri tarafından da kabul edilmektedir. Öyle ise Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu şekilde bir madenciliğin yanında olması elbette beklenemez. Yine elbette ülkenin madencilik yapılması amacıyla bütün korunmaya değer alanlarının madencilik faaliyetine açılması da söz konusu olamaz. Bir faaliyetin yapılmasında kamu yararının nerede olduğu ayrıntılı olarak incelenmelidir. Artvin şehir merkezinin hemen üzerinde yapılacak bir madencilik faaliyetinin kamu yararına olmadığı, Artvin merkezinde yaşayan 25 bin kişinin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının ihlal edileceği, 12 yıl sürecek bir maden işletmeciliğinden sonra tahrip edilmiş bir doğanın bırakılarak insanların sürgüne zorlanacağı, bu alandaki bir faaliyetin çevresel etkilerinin telafi edilemez nitelikte olduğu onlarca bilim adamı tarafından raporlarla anlatılmıştır. Bilim insanları konunun önemini anlatmak için “ya Artvin ya maden” ikilemi ile karşı karşıya olunduğunu belirtmişlerdir. Böylesi bir durumda partimizin ve bizlerin Cerattepe’de bir madencilik faaliyetinden şartlı da olsa yana olmamız asla beklenemez.

Partimiz TBMM çatışı altında Cerattepe projesi ile ilgili olarak defalarca soru önergesi, Araştırma Komisyonu kurulması önergesi vermiş, basın açıklamaları yapmış, bu konuyu sürekli gündemde tutmuş, parti olarak Artvin Halkının yanında durmuştur. Sözü geçen gazetenin genel olarak madencilik ile ilgili beyanlarımızı Cerattepe projesine özgülemesi ve çarpıtılmış başlıklarla yanlı bir algı yaratmasını kabul etmiyoruz ve kınıyoruz. Artvin halkına saygı ile duyururuz."

Basın açıklamasına imza atan vekillerin isimleri ise şöyle: Erdal Aksünger, Genel Başkan Başdanışmanı (CHP İzmir Milletvekili), Gürsel Tekin Genel Sekreter (CHP İstanbul Milletvekili), Ümit Özgümüş TBMM Enerji Kom. Üyesi (CHP Adana Milletvekili), Hasan Ören TBMM Enerji Kom. Üyesi (CHP Manisa Milletvekili), Necdet Pamir (CHP Enerji Komisyonu Başkanı).