CHP Milletvekili Ahmet Akın, Yeni Şafak gazetesinin sahibi Albayrak ailesine satılan Balıkesir SEKA Fabrikası'nın içine yapılması planlanan termik santral projesini Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın cevaplamaları talebiyle TBMM Başkanlığı'na iki soru önergesi sundu.

Milletvekili Akın, Albayrak Turizm Seyahat A.Ş. tarafından, Balıkesir'in Altıeylül ilçesine bağlı Paşaköy Mahallesi Dumanca mevkisinde, eski SEKA Kağıt Fabrikası alanına yapılması planlanan kağıt üretim tesisi ve enerji santralinin, çevrede oturanların büyük tepkisine sebep olduğunu belirtti. Akın, şunları kaydetti: "Tarımla geçinen mahalle sakinleri, fabrikanın tarlalarına sınır olduğunu, buna izin vermeyeceklerini belirtmektedirler. Bizzat fabrika alanına vatandaşlarla giderek yaptığımız incelemelerde, fabrika istinat duvarının 1 metre ötesinde ekili tarlaların başladığını müşahede etmiş bulunmaktayız. Kentin kalbine yapılaması düşünülen bu santralin çevreye vereceği zarara ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır Vatandaşlarımız, kentin kalbinde yer alan bu verimli ovada yapılması planlanan santrale ilişkin kendilerine bilgi verilmediğini, santralin ne çeşit bir faaliyette bulunacağına dair bilgileri olmadığını ifade etmektedirler."

CHP Milletvekili Akın, önergelerinde şu sorulara yer verdi: "Söz konusu bölgeye enerji santrali yapılacağı yönünde çalışmalar yürütüldüğü iddiaları doğru mudur? SEKA fabrikası alanına yapılması planlanan enerji santralinin çalışma prensipleri hakkında, Paşaköy Mahallesi sakinlerine bilgi verilmesi düşünülmekte midir? Santrale ilişkin Bakanlığınızca vatandaşlarla bir görüşme yapılması düşünülmekte midir? Söz konusu enerji santraline Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu verilmesi düşünülmekte midir? Santralin yapılması planlanan alanın hemen yakınında bir hastane ve üniversite olması, inşaata başlanmaması için başlıbaşına bir sebep değil midir? SEKA alanında yapılması planlanan santralin, kente etkilerine ilişkin bir analiz yapılmış mıdır?"