CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, öğretmenlere verilen "Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği"nin yılda bir defaya mahsus olmak üzere tüm eğitim emekçilerine de verilmesi ve bu ödeneğin öğretmenlere yılda iki kez olmak üzere toplamda 1.660 TL ödenmesine ilişkin kanun teklifini TBMM'ye sundu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’e sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Her eğitim öğretim yılı başında eğitim hizmetleri sınıfında görev yapan öğretmenlere 657 sayılı Kanunun Ek 32. Maddesi gereği Bakanlar Kurulunun belirlediği miktarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği bir tarihte ‘Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği’ ödenmektedir. Ancak, öğretmenlerimize sağlanan bu ödenek hem yetersiz kalmakta hem de personel arasında haksızlıklar doğurmaktadır. Verilen bu ödenek geçim sıkıntısı çeken öğretmenlerimize az da olsa bir rahatlama sağlamasına karşın; kapsamının genişletilmesi gerekmekte ve miktarının da Bakanlar Kurulu kararı eliyle değil kanun yoluyla belirlenmesi daha yerinde olacaktır."

‘YÜZBİNLERCE EĞİTİM EMEKÇİSİNE DE ÖDENEK’

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yıllardır sadece öğretmenlere "eğitime hazırlık ödeneği" ödemekte, eğitim hizmetlerinin tüm eksikliklerine rağmen en iyi şekilde yapılması için emek harcayan diğer eğitim emekçilerinin emeğini görmezden gelmektedir. Oysa Türkiye`de eğitim alanında çalışan yüz binlerce eğitim emekçisi vardır ve onlar da bu ödeneği almayı sonuna kadar hak etmektedir.Her eğitim-öğretim yılı başında ödenen eğitime hazırlık ödeneği hem oldukça yetersizdir hem de sadece öğretmenlere ödenmesi nedeniyle sürekli eleştirilmektedir. Eğitime hazırlık ödeneğinden sadece öğretmenler değil, hizmetli, memur, idari personel gibi tüm çalışanlar da ayrım gözetmeksizin yararlanmalıdır.

‘YILLARDIR SÜRDÜRÜLEN AYRIMCI UYGULAMAYA SON’

2014-2015 eğitim-öğretim döneminde 850 TL olarak belirlenen öğretim yılına hazırlık ödeneği, bu kanun teklifi ile öğretmenler için (10.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarın iki katı oranında, 1660 TL’ye çıkartılmış olacaktır. Yine, bu kanun teklifi ile öğretmen olmayan ve eğitim hizmetleri içindeki emekleri yıllardır görmezden gelinen tüm eğitim emekçilerine yönelik olarak yıllardır sürdürülen ayrımcı uygulamanın değiştirilmesi öngörülmüştür.

‘ÖĞRETMENLERE VERİLEN ÖDENEK İKİ KATINA ÇIKARTILIYOR’

Kanun teklifinde; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Ek 32. Maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle, bir yandan öğretime hazırlık ödeneğinin öğretmenlerin yanı sıra ilgili diğer personele verilmesi sağlanırken; diğer yandan da, öğretmenlere verilen ödeneğin iki katına çıkartılması amaçlanmıştır.”