CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 2014 yılının ilk üç ayında 60 kadının öldürüldüğünü, 13 kadına tecavüz edildiğini, 145 kadına şiddet uygulandığını, 12 kadınının tacize uğradığını, ilk dört ayda ise 13 küçük çocuğun ölü olarak bulunduğunu açıkladı.

Nazlıaka, Mart Ayı Kadının Durumu Raporu'na ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

“ERKEKLER MART'TA 24 KADIN ÖLDÜRDÜ”

2014 yılının kadınlar açısından zorlu bir yıl olarak geçtiğini ifade eden Nazlıaka, şöyle dedi:
“2014 yılının ilk üç ayında erkekler 60 kadın öldürdü; 13 kadına tecavüz etti; 145 kadına şiddet uyguladı; 12 kadını taciz etti.

Bianet'in derlediği verilere göre erkekler Mart'ta 24 kadın öldürdü; iki kadına tecavüz etti; 54 kadına şiddet uyguladı / yaraladı; iki kadını taciz etti. Erkekler Mart'ta 17 ilde 24 kadını ve dört çocuğu öldürdü.

Kadınların yüzde 25'i boşanmak istedikleri için öldürüldü. Yüzde 20,8'i çıkarttıkları koruma tedbir kararlarına rağmen öldürüldü. Cinayetlerden ikisi adliye binalarında gerçekleşti. Kadınların yüzde 58.3'ünü eşleri öldürdü. Yine Mart ayında Adana, Urfa ve Çorum'da eşlerinden sistematik şiddet gören üç kadın intihar girişiminde bulundu. Aralarından birinin beşinci intihar girişimiydi. Diğer ikisi kocalarınca dar edilmelerinin hemen ardından intihara teşebbüs etti.”

“2014'ÜN İLK DÖRT AYINDA 13 KÜÇÜK ÇOCUK ÖLÜ OLARAK BULUNDU”

2014'ün ilk dört ayında 13 küçük çocuğun ölü olarak bulunduğuna işaret eden Nazlıaka, “Bu çocuklardan bazıları kaçırıldı, tecavüze uğradı, boğuldu. Kimi okula giderken kan davasının kurbanı oldu” dedi.

“377 ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARA UĞRADI”

Uluslararası Çocuk Merkezi'nin Türkiye'de Ocak 2010 ile Kasım 2013 arasında 377 çocuğun cinsel istismara uğradığını açıkladığını belirten Nazlıaka, şunları kaydetti:

“Her üç evlilikten birini çocuk evliliği oluşturuyor. 12-17 yaşlarında 1 milyon 649 bin çocuk cezaevinde. Birleşmiş Milletler Yoksulluk Endeksine göre, yoksul çocuk sayısı yaklaşık 6 milyon, Çocuk İşgücü Araştırması'na göre 6-14 yaş grubundaki çalışan çocuk sayısı 1.07 milyon. Çalışan çocukların yüzde 50”²si eğitimlerini sürdürmek istedikleri halde eğitim hakkından yoksun olup okula gidemiyor.”
2012 yılında çocuk işçi sayısının 893 bine ulaştığını ifade eden Nazlıaka, “İstihdam içinde değerlendirilmeyen ev işlerinde çalışan çocuk sayısı 2012 yılında 7 milyon 503 bine yükselmiştir. Böylelikle 5-17 yaş arası toplam çalışan çocukların (istihdama katılan ve ev içinde çalışan) sayısı 8 milyon 397 bine ulaşmıştır” dedi.

Nazlıaka, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2013 yılında yaşamını yitiren 1235 işçinin 59'unun çocuk işçi olduğunu kaydetti.

Nazlıaka, “Çığlık atmayı öğretin” tavsiyesinde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'nın “akıl ve vicdan tutulması” içinde olduğunu iddia etti.

MOBİL KALE'YE ELEŞTİRİ

İdam cezasına ilişkin bir soruya Nazlıaka, “Yaşama hakkı bireylerin en temel hakkıdır. Dolayısıyla bireylerin en temel hakkının engellenmesine her koşulda karşıyız. İdam cezalarına her koşulda karşıyız” yanıtını verdi.

1 Mayıs'ta Ankara'ya kurulan “mobil kale”ye ilişkin soruya da Nazlıaka, “Bu vatandaşların en temel hakkı olan hareket etme özgürlüğünün bire bir engellenmesidir. Onu görünce hem çok şaşırdım hem çok garipsedim ama bir yandan da içinde bulunduğumuz AKP iktidarı dönemiyle çok uyumlandırdım” dedi.