CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, İstanbul özelinde seçim vadi olarak emekliye, yoksula ve asgari ücretliye toplamda 9 milyar liralık yardım yapacaklarını duyurdu.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, 'Yaşanacak Bir Türkiye' hedefiyle sunulan seçim bildirgesindeki iktisadi taahhütlerin İstanbul bütçesini CHP İstanbul il binasında açıkladı. Murat Karayalçın, iktidarın CHP’nin seçim bildirgesine yönelik çeşitli eleştiriler dile getirdiklerine belirterek şöyle konuştu: “İktidar partisinin yöneticisi ve yandaşları seçim bildirgesine yönelik çeşitli eleştirileri dile getirmeye başladılar. Bunların başında da bütün bunların hangi kaynakla yapılacağı sorusu gelmektedir. Buna dikkatinizi çekmek istiyorum bunlar yanlıştır diye bir eleştiri yok. Eleştiri bunların kaynağı nereden bulunacak sorusu üzerine dillendirilmekte gerçi Genel Başkanımız ve patimizin yöneticileri partimizin genel başkan yardımcıları bu konudan sorumlu olan arkadaşlarımız hiçbir kaynak sorunu olmadığını kamu oyunun bilgisine sundular.”

Sorunun tercih sorunu olduğuna dikkat çeken Karayalçın “Bir kez de ben Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı olarak bizim ön gördüğümüz projelere ilişkin hiçbir kaynak sorunu olmadığını altını çizerek ifade etmek istiyorum. Sorun tercih sorunudur. Ülkenin kaynaklarının kimlere kullandırılacağı sorunudur. Ülkenin kaynakları refahtan yeterince pay alamamış olan toplum kesimleri için mi kullanılacaktır yoksa bir grup çıkar grubu için mi kullanılacaktır. Sorun budur tartışma budur. Cumhuriyet Halk Partisi tercihini çok açık bir biçimde yaşanacak Türkiye bildirgesinin halkça paylaşım bölümünde tercihini çok açık bir biçimde Türkiye’de refahtan yeterince pay alamamış olan yurttaşlarımız içim kullanacağını açıklamıştır. Bizim tercihimiz bu şekildedir. Ben Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı olarak bu projelerin İstanbullu hemşerilerimize nasıl yansıyacağını arkadaşlarımla birlikte hesapladım. Ve buna ilişkin sizlere bir bilgi sunuşunda bulunmak istiyorum. Değerli basın mensupları üç önemli kalem var. Emeklilere vereceğimiz destek yılda iki maş ikramiye şeklinde özetlediğimiz destek, yoksulluk koşulları altında yaşayan İstanbullu hemşerilerimize vereceğimiz destek üçüncü olarak da asgari ücretle geçimlerini sürdüren yada sürdürmeye çalışan İstanbullu hemşerilerimize vereceğimiz destek.” ifadelerini kulandı.

İstanbul’da 4 milyon 2 yüz bin vatandaşa 9 milyar lira yardımda bulunacaklarını söyleyen Karayalçın sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul’da 1 milyon 4 yüz bin emekli yaşamaktadır. İstanbul’da 3 yüz bin aile yoksulluk koşullarında yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadır. Ayrıca üçüncü olarak söylüyorum. Yine yaklaşık 1 milyon 4 yüz bin hemşerimiz asgari ücretle geçimlerini sürdürmeye çalışmaktadır. Yani toplamda 4 milyon 2 yüz bin İstanbulluya 2015 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu üç projesi uyarınca 9 milyar liralık destek verilecektir. Değerli arkadaşlarım İstanbul kenti son verilere göre 4 yüz 70 milyar liralık bir değer yaratmıştır. İstanbul’da üretilen mal ve hizmetlerin parasal değerli 4 yüz 70 milyar liradır. Yani bu kent yaklaşık yarım trilyon liralık bir değer yaratmaktadır. Bizim 9 milyar liralık desteğimizin bunun içindeki payı yüzde 2 dolaylarındadır. Nisan ayında İstanbul’da bizim elimizde olan bir ankete göre İstanbulluların en çok karşılaştığı sorun iktisadi koşullar üzerinde yoğunlaşmaktadır. İstanbullular 4 sorunu öne çıkarıyor ankete göre söylüyorum. Birincisi iktisadi koşular ikincisi kürt sorunu üçüncüsü terör sorunu dördüncüsü yolsuzluk sorunu. Bizim elimizdeki anket nisan ayında nisan ayının başı ve sonu itibari ile iki değeri ortaya koymaktadır. İktisadi koşulların İstanbul’da gittikçe ağırlaşmakta olduğunu geçtiğimiz günlerde daha yoğunlaştığını kötüleştiğini gösteren çarpıcı bir veri olarak size şu oranı bildirmek istiyorum nisan başında İstanbullu hemşerilerimizin değerlendirmesine göre iktisadi koşulların önemi yüzde 53 düzeyinde yani İstanbulluların yüzde 53’ü iktisadi koşulların olumsuzluğunu sorun olarak görmekte Nisan ayı sonunda ise bu oran yüzde 64’e yükselmiş bulunmakta dikkatinizi çekiyorum. Bir ay için iktisadi koşulların 11 puan kötüleştiğini görüyoruz.”