Anamuhalefet partisi CHP, kadın açılımı başlattı. Hazırladıkları ‘Mor Bayrak Projesi’ni Meclis’te anlatan CHP’liler vatandaşları mor bayrak verilen kurum ve kuruluşlardan alış veriş yapmaya davet etti. İlk etapta CHP’li belediyelerden başlatılacak olan ‘mor bayrak’ uygulaması zaman için Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Sezgin Tanrıkulu ile Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM’de düzenledikleri ortak basın toplantısında Türkiye’deki kadın sorununa dikkat çekerek CHP olarak başlattıkları ‘mor bayrak’ kampanyasını tanıttı. Sadece geçtiğimiz yıl 294 kadının cinayete kurban gittiğini kaydeden Veli Ağbaba, “Kadınlar ya öldürülüyor ya taciz ediliyor ya da tecavüze uğruyor. Ama maalesef devlet tarafından korunamıyor. Kadının hala adı yok, ikinci sınıf yurttaş durumunda. İktidar, kadını kocasından, sevgilisinden, komşusundan koruyamıyor. Ve maalesef şiddete göz yumuyor.” diye konuştu.

Türkiye’de kadınların yüzde 36’sının ilkokul mezunu olduğunu ifade eden Ağbaba, kadınların geleceğe umutsuz baktıklarını vurguladı. CHP olarak kadın-erkek eşitsizliğini CHP’li belediyelerden başlamak üzere tüm Türkiye’de değiştirmek istediklerini kaydeden Veli Ağbaba, “Belediyelerimizde yeni bir proje başlatıyoruz. Öncelikle toplumsal cinsiyet eşitliği kriterlerini yerine getirmiş belediyelerimize mor bayrak vereceğiz.” dedi. “Bu belediyede toplumsal cinsiyet eşitliği vardır” yazılı mor bayrakların belediyelerden sonra kadın-erkek eşitliğine önem veren kurum ve kuruluşlara da verileceği kaydedildi.

'KADIN MESELESİ BÜTÜN TOPLUMUN SORUNUDUR'

“Kadın cinayetleri, kadına karşı şiddetin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde bu proje Türkiye için bir başlangıç olabilir.” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da basın toplantısına mor bir fularla katıldı. Milletvekili Özgür Özel ise Türkiye’deki erkeklere “Kadın meselesi, kadına karşı şiddet ve kadının toplumda ötekileştirilmesi, istihdam edilmemesi kadının sorunu değildir. Bütün toplumun sorunudur.” diye seslendi.

CHP GENEL MERKEZİ’NE DE MOR BAYRAK ASILACAK

‘Mor Bayrak Projesi’nin detayları hakkında bilgi veren Ayça Akbek ise “Yurttaşlarımızın çabası da önemli. Buradan özellikle kadın yurttaşlarımıza bir çağrı yapıyoruz. Bundan sonra mor bayrağı olan işyerlerinden alış veriş yapmalarını, mor bayrağı olan kurumlardan hizmet almalarını telkin ediyoruz.” ifadelerini kullandı. CHP Genel Merkezi’nin de denetlenerek mor bayrağı hak edip etmediğinin inceleceğini kaydeden Veli Ağbaba, kadın CHP Genel Başkan Yardımcı sayısının da bu çerçevede artırılacağını söyledi. Mor bayrak projesi ile kadın istihdamının artırılması, eşit hizmete eşit ücret gibi pozitif ayrımcılık öngörülüyor.