İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, Kemalpaşa'nın Akalan Mahallesi'ne giderek, taş ocağına karşı direnen vatandaşlara destek oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan savunma gelene kadar mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı için köylüleri kutlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ankara'ya da şöyle seslendi: "Her şey para değildir. Nakliye masrafından kurtarmak için hayvanların, doğanın, insanların etkileneceği izinlere karşıyız. Yerel yönetimlerle mutabık kalınarak insanlar kurtulur, köyler kurtulur, geleceğimiz kurtulur." CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter de, vatandaşların çok ciddi bir mücadele verdiğini, vatandaşlara destek olacaklarını kaydetti.

İzmir -İstanbul arasında yapımı devam eden otoyol inşaatında dolgu malzemesi çıkartılması amacıyla Kemalpaşa Akalan Mahallesi'nde taş ocağı açılmasına karar verildi. Kendilerinden habersiz alınan bu karara tepki gösteren vatandaşlar, yürütmenin durdurulması için hukuk mücadelesi başlattı. Şantiyenin karşısında çadırlar kurup nöbet tutan köylüler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan savunma gelinceye kadar 5. İdare Mahkemesi'nin taş ocağı için verdiği yürütmeyi durdurma kararı ile büyük sevinç yaşadı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter Akalan Mahallesi’ne giderek vatandaşların sevincini paylaştı; haklı mücadelelerinde sonuna kadar yanlarında yer alacaklarını belirtti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, taş ocağı, rüzgar, hidrolik santral ve güneş tarlası kurulmasına değil Ankara'da masa başında yapılan yanlış planlamalara karşı olduklarını söyledi. Nakliye pahalı olmasın diye Akalan ve diğer benzeri yerleşim yerlerinde okula giden çocukları, hayvanları, doğayı etkileyecek izinlere karşı olduklarını belirten Başkan Kocaoğlu, merkezi hükümetle İzmir'deki yerel yönetimin ayrı partiden olmasının birlikte çalışmanın önüne engel olmayacağını dile getirerek şöyle konuştu: “Başta Ankara'da proje, planlama yapanlar, ruhsat verenler bunu çok iyi bilmelidirler ki, her şey para değildir. Yerel yönetimlerle mutabık kalınarak, belki 5 - 10 kilometre fazla mesafeler gidilerek insan kurtulur, gelecek kurtulur, köylü kurtulur. Hazır mahkeme savunmaya kadar yürütmeyi durdurmuşken, tüm yetkililerin, karar verenlerin sağlıklı düşünmelerini, vatandaşın haklı mücadelesini adil bir şekilde değerlendirmelerini istiyorum. Akalan köylülerinin haklı mücadelesini de canı gönülden kutluyorum.”

Demokratik haklarını kullanırken köylülere mahkeme önünde suçlu duruma düşecek eylemlerde bulunmama çağrısı da yapan Başkan Kocaoğlu, mücadeleleri süresince hiç kimsenin burnunun kanamamasını istedi. Başkan Kocaoğlu, “Mücadele kanun çerçevesinde olmalıdır. Soğukkanlı olalım. Haklı mücadelemizde haksız duruma düşmeyelim. Gelişmeleri yakından takip ediyorum; gönlüm de, aklım da sizinle. Haklı mücadelenizde sonuna kadar yanındayım” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, bir vatandaşın “Kemalpaşa Belediye Başkanının taş ocağı yeri gösterme konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin yetkili olduğunu” söylediğini hatırlatması üzerine şöyle devam etti:
“Büyükşehir Belediyesi'nin taş ocağı ve maden ruhsatları konusunda hiçbir yetkisi yoktur. Ya Sayın Belediye Başkanı bilgisizlikten yahut da ucuz politikadan söylemiştir. Bilgisizlikten söylediğini zannetmiyorum. Yetki, eski İl Özel İdaresinin yerine geçen Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Kurulu’ndadır. Onun da tek yetkili ve karar vericisi İzmir Valisidir”

“İNSAN HAKLARINA AYKIRI”

CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter ise Akalan’da vatandaşların çok ciddi bir mücadele verdiğini belirterek, “Sizler ekmek parasını bu topraklardan kazanıyorsunuz. Meranız kalmamış. Bunun üstüne bir de taş ocağının getirilmesi, insan haklarına aykırı. Memleketimizin her yerinde taş var. Belki 3 - 5 kilometre ilerde böyle katliamlar yapılmadan gerekli işlemler olabilir. Aldığınız mahkeme kararının hepinize hayırlı olmasını diliyorum. Hükümetteki arkadaşlarımız da mücadelenizi göreceklerdir. Onlar da buraların havasını soluyorlar. Bizler, sizlerin mücadelenizde yanınızda olacağız” dedi.