Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin CHP’li Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve 16 belediye bürokratının 'İhaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak’ suçlarından yargılandığı davada beraat kararı çıktı. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, oy çokluğuyla verdiği kararda, Başkan Büyükerşen’in de aralarında yargılandığı sanıklar hakkında, ‘İhaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak’ suçları yönünde sabit görülmediğinden ayrı ayrı beraatlerine karar verdi. Mahkeme, kamu davası yönünden, ihale komisyonu başkanı ve üyesi 6 sanık hakkında ise birer yıl hapis cezası verdi ancak mahkeme sanıkların bu cezasını paraya çevirerek 12 taksitle ödenmesine hükmetti.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in de aralarında bulunduğu 16 belediye bürokratı hakkında, ‘ihaleye fesat karıştırmak', ‘resmî belgede sahtecilik' ve ‘edimin ifasına fesat karıştırmak' suçlamalarıyla açılan 2,5 yıldan bu yana süren dava beraatle sonuçlandı. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken, avukatları hazır bulundu.

Sanık avukatları adına ortak bir savunma yapan avukat Turgut Kazan, müvekkilleri hakkındaki hiçbir suçlamayı kabul etmediklerini ve iddia edilen hiçbir suçun da bilirkişi raporlarıyla tespit edilemediğini vurguladı. Avukat Kazan, geçen celsede mahkeme savcısının sanıklar hakkında 8 ile 19 yıl arasında hapis cezası istemesi yönünde mütalaa vermesini ise ‘garabet’ olarak niteledi ve müvekkillerinin beraatini talep etti.

Sanık avukatlarının savunmalarının ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, daha sonra 6 iddianamenin bir araya getirildiği davayla ilgili kararını açıkladı. İki sayfalık kararın oy çokluğuyla alındığını belirten mahkeme başkanı, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ‘İhaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak’ suçları yönünden tüm sanıkların suçların sabit görülmediğinden ayrı ayrı beraatlerine karar verildiğini açıkladı.
Sanık Mustafa Mansız’ın yargılama sırasında öldüğü anlaşıldığından TCK 64. Maddesi uyarınca sanık hakkında açılan ‘kamu davasının’ düşürülmesine karar veren mahkeme, sanıklar Birol Gürel, Tuna Gürsel, Gül Erşen, Selahattin Arpacı, Niyazi Solak, Yılmaz Kukdamar ve Ahmet Dobrucalı hakkında açılan ‘sahtecilik suçu’ sübut olmadığından ayrı ayrı beraatlerine karar verdi. Ayrıca mahkeme, iddianamede sanık olarak yargılanan Gürol Yener, Selahattin Arpacı, Tuna Gürsel, Güler Şen, Rıza Oruçhan Tansel, Ercenk Şıkyazar, Niyazi Solak ve Ahmet Dobrucalı’nın üzerine atılı ‘İhaleye fesat karıştırmak ve edimin ifasına fesat karıştırmak’ suçlarının sabit görülmediğinden beraatlerine hükmetti.

BÜYÜKERŞEN İÇİN 8 İLE 19 YIL ARASINDA HAPİS CEZASI İSTENMİŞTİ

Eskişehir’de 2,5 yıl önce gerçekleştirilen operasyonda, CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve 16 bürokrat hakkında, 'ihaleye fesat karıştırmak', ‘resmî belgede sahtecilik' ve ‘edimin ifasına fesat karıştırmak' suçlamalarıyla operasyon düzenlenmişti. Birçok belediye bürokratı gözaltına alınmıştı. Aralarında AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca ve AK Parti meclis üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi davaya müdahil olmuştu. Savcılık incelemesinin ardından, konuyla ilgili dava açılmıştı.

Yaklaşık 2,5 yıl süren ve bir ay önce görülen duruşmada, davanın savcısı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Yılmaz Büyükerşen hakkında iki ayrı suçtan 8 ile 19 yıl arasında hapis cezası istemişti. Savcı, 22 sayfalık mütalaasında, aralarında Büyükerşen'in de bulunduğu 16 sanık hakkında ayrı ayrı ‘ihaleye fesat karıştırmak' suçundan 5 ile 12 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etmişti. Savcı ayrıca Büyükerşen ve diğer sanıklar için haklarında çeşitli yasaklılık getirilmesini ve suçun işlenmesi ile elde edilen maddî menfaatin iadesini talep etmişti Savcı, ‘edimin ifasına fesat karıştırmak' suçundan ise yine aralarında Büyükerşen'in yer aldığı 16 sanık hakkında, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etmiş ve dava, 11 Şubat 2015 tarihine ertelenmişti.