CHP Genel Sekreter Yardımcısı Adana Milletvekili Ali Demirçali, 12 Şubat 2015 günü medyaya yansıyan Güney Deniz Saha Komutanlığı’na bağlı askeri personel arasında geçtiği iddia edilen ‘mezhep kökenli hakaret’ davasını TBMM gündemine taşıdı.

Demirçalı, yaptığı yazılı açıklamada TSK'ya bağlı bir binbaşının, emrindeki Alevi olduğunu bildiği bir uzman çavuşa "Siz Ramazan’da da içersiniz, sizin mezhebiniz kaldırır" dediğini ileri süren askeri personelin, "onur, şeref ve saygınlığım rencide edildi" diyerek, yargıya başvurduğunu hatırlattı. Açılan davada "bu söylemi hukuka uygun bulan" askeri savcı ve askeri mahkeme üyesi hakimleri Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a soran Demirçalı ''İnancı gereği bir yurttaşımıza yöneltilen bu sözler hakarettir. Hem de en ağırından, en acımasızından ithamlardır. Bir uzman çavuşa değil, tüm Alevi yurttaşlara karşı işlenmiş bir suçtur. Siyasi görüş, etnik aidiyet, mezhep farklılığı gibi ayrımcı ve ötekileştirici söylemlerin acısını çok çekmiş bir ülkenin yurttaşı olarak söylüyorum ki; bu tarz söylemler karşısında hukuk mercileri tarafsız olarak karar vermelidir. Alevi olduğu için onur, şeref ve saygınlığı rencide edici bu söylemi hukuka uygun bulan askeri mahkemenin kararını, Milli Savunma Bakanı'nın kamu yararı gereği bozması istemiyle Askeri Yargıtay'a sevkini talep ediyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Ali Demirçalı’nın Milli Savunma Bakanı İsmet Yıldız’dan yazılı cevap istediği sorular şöyle: "Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından 11.11.2014 tarih ve 2014/578-519 sayılı KYO kararında, bir binbaşının astı olan alevi kökenli bir uzman çavuşa ‘Siz ramazanda da içersiniz, sizin mezhebiniz kaldırır’ şeklindeki sözlerinin suç oluşturmadığı yönünde karar verilmiş midir? Bu karara, ilgili uzman çavuş tarafından Hava Eğitim Komutanlığı Askeri Mahkemesi nezdinde itirazda bulunulmuş mudur? İtirazı inceleyen Hava Eğitim Komutanlığı Askeri Savcılığı 29.12.2014 tarih ve 2014/342 Muh. sayılı ve Hava Eğitim Komutanlığı Askeri Mahkemesi 28.01.2015 tarih ve 2014/361 Muh. sayılı görüş ve kararları ile bir binbaşının astı olan alevi kökenli bir uzman çavuşa ‘Siz ramazanda da içersiniz, sizin mezhebiniz kaldırır’ şeklindeki sözlerinin suç oluşturmadığı yönünde karar verilmiş midir? Gerek basın ve gerekse iş bu soru önergesi ile durumdan haberdar olan Milli Savunma Bakanı, askeri mahkemeler hakkındaki usul ve yargılamayı düzenleyen 353 sayılı yasanın 243’üncü maddesinde kendisine verilen hakka dayanarak bu kararın ‘kanun yararına’ bozulmasını talep ederek Askeri Yargıtay’a taşıyacak mıdır?"