Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü Haluk Koç, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekilliği adaylığını değerlendirdi. Koç, "Şu anda oynayan filme, oyunun adına 'Saray'dan Fidan kaçırma' diyebiliriz. Bugüne kadar yaşananların hesabının ödenmesi için saflar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü Haluk Koç gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi. Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) Haziran seçimleriyle ilgili takvim çerçevesinde bazı çalışmalar gerçekleştirildiğini söyleyen Koç, adaylık için istifalarla boşalan bazı il ve ilçelere görevlendirilmeler yapıldığını ifade etti. Adaylık için başvuracak aday adaylarından alınacak ücretlerin belirlendiğini kaydeden Koç, “Kontenjan adaylığı için başvuracaklardan 7 bin 500 lira, normal adaylardan 5 bin lira, kadınlar, engelliler ve gençlerden ise 2 bin 500 lira ücret alınacak.” ifadesinde bulundu.

Türkiye’de siyasetin kendi akışı içerisinde gittiğini ifade eden Koç, şunları söyledi :”Seçimlere, siyasetin üzerine örtülen aslında pek de sır olmayan çeşitli senaryoların gölgesinde gidiyoruz. AKP’nin kurduğu yapay siyasi imparatorluğun ciddi sarsıntılar geçirmeye başladığını tespit ediyoruz. Yalın bir siyasi gözlem bu.” şeklinde konuştu.

'MEZARINDA TERS DÖNMÜŞTÜR'

CHP Sözcüsü Koç şöyle devam etti :”Kaçak Saray’da bunalan mevcut Cumhurbaşkanı kendisini Latin Amerika’ya attı. Önce Kolombiya’ya gitti, Kolombiya’da ilk gittiği yer altın müzesi. İlginçtir, herhalde alışkanlıktan olsa gerek. Acaba orada altınlar nasıl müzeye konuyor diye baktı. Daha sonra Küba’ya geçti. Küba’da başta Simon Bolivar olmak üzere Küba bağımsızlık savaşının, emperyalizme karşı verilen savaşın kahramanlarının müze evlerini gezdi. 68 kuşağının da sembolü olan Cheguevera’nın fotoğrafının önünde resim verdi. Herhalde Cheguevera onu önünde gördüğünde mezarında ters dönmüştür. O da ayrı bir olay. Kaçak Saray’da bir şekilde her şeye egemen olmak isteyen kişi gittikçe karantinaya alınıyor. Bu bir siyasi karantina. Bu önemli bir tespittir.”

'ENİNDE SONUNDA BİRBİRİNİZİ YİYECEKSİNİZ'

‘Baş muktedir acaba alttan alta kendi adamları tarafından mı kuşatılıyor’ diyen Koç şöyle devam etti: ”Şu anda oynayan filme, oyunun adına 'Saray'dan Fidan kaçırma' diyebiliriz. Bugüne kadar yaşananların hesabının ödenmesi için saflar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Merkez Bankası ve ekseninde yapılan tartışmalar, Hakan Fidan olayındaki sahiplenmeler ve karşı çıkışlar. Ben çatlağı söylüyorum. Sayın Arınç, yürütmenin başındaki Davutoğlu’na gerçekten başbakan gibi sahip çıktı. Parti Sözcüsü Beşir Atalay’ın Davutoğlu’nu arkalayan açıklamalarını yine dün izledik. Ali Babacan’la Mehmet Şimşek’in Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya sahip çıkışını biliyoruz. Bütün bunlar Kaçak Saray’a karşı bir siyasi karantinanın başladığının, siyasi tecritin başladığının işaretleri. Bana düşen, ‘Aferin Bay Ahmet sen bu yolda devam et’ demek düşüyor. Sayın Davutoğlu’nun yavaş yavaş başbakanlığa ısındığını görüyoruz. Yani AKP’de kartlar yeniden karılmaya başlandı. Siyasi oyun yeniden kuruluyor. Bunun sonunda da yaşanan bunca rezaletin faturasının sarayda iskana mecbur bırakılacak ve siyaseten yalnız bırakılacak kişiye kesileceği de şimdiden gözüküyor. İnşallah sarayın duvarları kalındır. Latin Amerika gezisinden döndükten sonra Fuat Avni’den tekrar bir saray içi haber çıkar mı bilmiyorum ama o duvarların epeyi yumruklanacağını ben şimdiden tahmin edebiliyorum. Hanginiz ne planının peşinde olursanız olun, hanginiz hanginize karşı ne tezgahı planlarsanız planlayın, eninde sonunda birbirinizi yiyeceksiniz. Birbirinizi ele vereceksiniz. Birbirinize kumpas kuracaksınız.” ifadelerini kullandı.

'10 KURUŞ ARTTI DİYE, FAİZ LOBİSİ KEMİRGENLER, ÇAPULCULAR DEMEDİĞİNİ BIRAKMAMIŞTI BİRİSİ'

Hükümet içinde itirafların başladığını söyleyen Koç, “Sayın Arınç'ın sözleri önemli. ‘Biz ilk başlarda yüzde ellinin desteğini aldık ama sokağa çıktığımız zaman muhaliflerimiz tarafından sevgiyle karşılanırdık. Şimdi bizden nefret edilmeye başlandı. Bu şekilde bir ülke yönetilebilir olmaktan çıkar’ diyor. Bu iklimi aslında sizler yarattınız. Keşke bunu vakti zamanında o muktedirin toplumu ezmek için planlar yaptığı dönemde yüzüne karşı söyleyebilseydiniz. Siyasi ağırlıklarınızı koyarak karşı çıkabilseydiniz. Maalesef çizdiğiniz tablo doğru.” dedi.

CHP sözcüsü doların 2,51’e geldiğini hatırlatarak, “Gezi olayları sırasında 10 kuruş arttı diye, faiz lobisi kemirgenler, çapulcular demediğini bırakmamıştı birisi. Şimdi her gün konuşuyor. Her gün konuşuyor dolar 2,51. Kim bu işin sorumlusu? Bu kötü yönetim ekonomideki riskleri giderek artırıyor. Türk lirası son 2 ayda yüzde 12,6 değer kaybetti.” şeklinde konuştu.

'HER TÜRLÜ YOLSUZLUK, RÜŞVET, HISIZLIK İDDİASI BİZZAT BU ÜLKENİN MECLİSİNDE AKLANDI'

Ekonominin şakaya gelmeyeceğini ifade eden Koç, “Güveni kaybettiren bir başka unsur da her türlü yolsuzluk, rüşvet hısızlık iddiasının bizzat bu ülkenin meclisinde aklanır olması. Bu da risktir. Yani ben sarı ineği kaptırmam diyorsun ama ülkedeki yatırım iklimini bozuyorsun, risk algısını artırıyorsun. İsviçre’deki tek bir bankadaki yabancıların açtığı hesaplar açıklandı. Henüz tam isimler net ortada yok. Türk olarak 3 bin 105 kişinin tek bir bankada milyonlarca doları olduğu ifade ediliyor. Kim bunlar? Bunlar arasında bizim acaba siyaseten tanıdıklarımız var mı? Türkiye’de siyaseten tanınan kaç kişinin İsviçre’deki bankalarda hesabı var? 2004 yılında bavulla Türkiye’ye dolar getiren AKP’li bakan kimdir? Bu yatırma, götürme, getirme işlemleri devam ediyor mu? yoksa İsviçre’nin güvenli bir liman olmadığını hissedip Malezya, Singapur, Dubai, Katar tarafına mı kaçıyorsunuz? İşte onun için saray karantinaya alınıyor.” dedi.

'EDİNDİĞİNİZ AKADEMİK SIFATA YAZIK'

Milletvekili aday adayı olmak için çok sayıda bürokratın, müsteşarın, üniversite rektörünün istifa ettiğini söyleyen Koç, “Bunların büyük çoğunluğunun da iktidar partisinden aday adayı olabilmek için açıklamalarını izledik. AKP döneminde devlet bürokrasisi liyakattan, tarafsızlıktan, kıdemden uzaklaştırıldı. Bir AKP bürokrasisi haline getirildi. Bir parti devletinin yarattığı bürokratlar da gelecek olan sağanaktan kaçarak, her biri kendilerine ait sorumluluk alanlarında hesap vermemek adına Meclis'teki siyasi dokunulmazlığı kaçıyorlar. Hepsi milletvekili olacak mı hayır. Daha sonra farklı beklentiler içine girecekler. Bir çok da üniversite rektörü var. Şu anda edindiğiniz akademik sıfata yazık. AKP üniversitesinin rektörüydün demek.” diye devam etti.

Seçimlerde ‘ya iç güvenlik yasasını çıkartırız, bir sıkı yönetim altında seçimleri yaşarız ya da silahların gölgesinde bir seçime gideriz’ dendiğini ifade ederek, “Haziran seçimlerini böyle tarif ediyorlar. Halkımızı kendi iktidarları için Türkiye’yi ateşe atmaktan bile çekinmeyecek olan bu zamane neronlarına karşı uyanık olmaya çağırıyoruz. Yakar giderler.” dedi.

'DANIŞIKLI DÖVÜŞ MÜ DEĞİL Mİ ZAMAN GÖSTERECEK'

CHP’li Koç, Hakan Fidan’ın milletvekilliği aday adaylığı sürecinde, danışıklı dövüş olduğu söylentilerinin sorulması üzerine, “Osmanlı derken Bizans’a gittiler dedim. Bizans entrikalarıyla tanınır. Ben sadece siyasi gözlemimi ifade ettim. Danışıklı dövüş mü değil mi? onu zaman gösterecek. Ama biz tahlillerimizi yaptık." şeklinde cevap verdi.