CHP Manisa Milletvekili Masum Nurlu, domates üreticilerin sorunlarını Meclis'e taşıdı. Nurlu, “Seçimden bu yana koalisyon hükümetinin kurulmasını engelleyen AKP yüzünden domates üreticisi perişan olmuştur. Salça fabrikaları Manisalı üreticinin yetiştirdiği domatesleri 10 kuruşla bile almamaktadır.” dedi.

Domates üreticilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Masum Nurlu, domates fiyatının 10 kuruşa kadar gerilediğini ifade etti. Nurlu, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Seçimden bu yana koalisyon hükümetinin kurulmasını engelleyen AKP yüzünden domates üreticisi perişan olmuştur. Salça fabrikaları Manisalı üreticinin yetiştirdiği domatesleri 10 kuruşla bile almamaktadır. Ortada bir hükümet olmadığından çiftçinin derdini anlatacağı kimse de bulunmamaktadır."

‘SÖZLEŞME FİYATI 25 KURUŞ, ALIM FİYARI 10 KURUŞ’

Domates üreticisinin sorunlarını gündeme getirmek amacıyla geçen hafta Meclis’te bir soru önergesi veren Nurlu, domates fiyatlarının daha da düşmesi üzerine konunun ciddiyetle ele alınması bakımından hazırladığı Meclis Araştırma Önergesini, TBMM Başkanlığı’na sundu.

Nurlu, önergesinde şunları dile getirdi: "Manisa ülkemizde tarımsal üretimde en fazla artı değer yaratan ilimizdir. Sebze ve meyve üretiminde genellikle sözleşmeli tarım uygulaması yapılmaktadır. Burada üretilen domatesler İzmir'deki, Bursa’daki salça fabrikalarına gönderilerek işlenmektedir. Geçen yıl para etmediği için domatesleri yollara döken üretici bu yıl da aynı sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Salça fabrikaları kışın 25 kuruştan sözleşme yaparak ekim yaptırdığı üreticinin domateslerini şimdi 10 kuruştan bile almamaktadır. Örneğin, 1000 ton sözleşme yaptığı çiftçiye daha sonra 'miktarı 100 tona düşürdüm. 900 tonu sözleşme içinde, istersem fazlasını sözleşme dışı daha düşük fiyattan alırım' diyebilmektedirler. Bu yöntemle domates fiyatını 10 kuruşa kadar düşürmüşlerdir. Salihli, Saruhanlı ve Muradiyeli üreticiler bilinçli olarak düşürülen fiyatlardan şikayetçilerdir."

"ÇİFTÇİNİN EMEĞİNİ ‘FİRE’ İLE ÇALIYORLAR"

Ayrıca bu günlerde en çok şikayet konusu olan ‘fire'ler olduğunu ifade eden Nurlu, "Aynı gün aynı tarladan ve aynı şekilde toplanan domatesler kamyonlarla fabrikalara gönderilmektedir. Fabrikalar iki gün sonra çiftçiye gönderdikleri haberde bir kamyonda yüzde 6, diğerinde yüzde 15, bir diğerinde yüzde 23 fire var diyerek hesabı bunun üzerinden yapmaktadır. Hatta elle toplanan traktör kasalarındaki domatesler için bile yüzde 13’lere varan fire çıkartmaktadırlar. Bunun mümkün olmadığını herkes bilmektedir. Tamamen art niyetli tutum yüzünden üretici hak ettiği parayı alamamaktadır. Ayrıca fire sonuçlarını aynı gün bildirmedikleri için itiraz hakkı da ortadan kalkmış olmaktadır. Fabrikalar bu yöntemle 25 kuruş sözleşme fiyatını, 10 kuruşa kadar düşmektedirler." dedi.

"ÇİFTÇİYİ KÜSTÜRMEK DOĞRU DEĞİLDİR"

İşletmelerin kar hırsı yüzünden üreticinin domateslerini tarlada bırakmak zorunda kaldığına değinen Nurlu, "Çiftçinin zararı büyüktür. Manisa genelinde yüzlerce domates üreticisi iflasla karşı karşıyadır. Bu yüzden geçmiş yıllarda çok canlar yanmıştır.
Bu yıl da zarar eden çiftçi gelecek domates ekmeyecektir. Domates ekecek çiftçi bulamayacak olan salça fabrikaları bu sefer kapı kapı dolaşıp üretim yaptırmaya çalışacaklardır. Bu ülkenin çiftçiye de tarımsal sanayiye de ihtiyacı vardır. Piyasa dengesi içinde herkesin kazanç sağlayacağı bir sistem oluşturulmalıdır." uyarısında bulundu.

"MANİSA MİLLETVEKİLLERİNİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUM"

Yılın ilk günlerinden bu yana yaşanan aşırı kar yağışı, don, dolu, sel ve fırtına yüzünden başta üzüm bağları olmak üzere bahçeler ve tarlalar büyük zarar gördüğünü kaydeden CHP Manisa Milletvekili Masum Nurlu, şunları ekledi: "Manisa’da yaşayan herkes bu durumu yakından bilmektedir. Buna rağmen seçimden önce binbir vaatle halkın karşısına çıkan milletvekili adayları seçildikten sonra bir daha ortada gözükmemişlerdir. Halkın dağ gibi biriken sorunlarına çözüm bulmamız gereken bu günlerde, biz hükümet tartışmaları ile zaman geçiriyoruz. Hükümet kurulur veya kurulmaz, bizim yapmamız gereken en kısa zamanda çiftçinin sorununa çözüm üretmektir. Manisa’nın 9 milletvekili olarak, parti ayrımı gözetmeksizin, domates üreticisinin, üzüm üreticisinin, çiftçinin sorunlarına ortak akılla sahip çıkarak birlikte çözüm üretmeliyiz. CHP milletvekilleri olarak biz bu göreve hazırız.”