Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Kadıköy sahiline cami yapılması konusuna ilişkin Başbakan Davutoğlu’nun cevaplaması üzere TBMM'ye soru önergesi verdi. Öğüt, “Cemaatin olmadığı bir bölgeye cami yapılmasının gerekçesi nedir?” diye sordu.

CHP’li Kadir Gökmen Öğüt, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Haydarpaşa Garı’nın da yer aldığı, şu an otopark olarak kullanılan alana cami yapılması talebi ile ilgili Başbakan Davutoğlu’nun cevaplaması üzere soru önergesi verdi.

Bir önceki planda yeşil alan olarak belirlenen alanın, Mekansal Planlama Müdürlüğü'nün görüş almak üzere hazırladığı plan değişikliğinde cami alanı olarak belirlemesinin kamuoyuna yansıdığını belirten Öğüt, “Ne var ki, dava süreci devam eden ve mahkeme kararı ile bir bölümünün yürütmesinin durdurulması kararı verilen Haydarpaşa Garı Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na uygun Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı yapılmadan plan değişikliği çalışmaları yapılması, koruma planı amacına aykırı bir durum göstermektedir. Ayrıca bu bölgede Kadıköy Meydan projesi kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışmalar yürütülmekte olup, bu alan 100.000 ölçekli plan doğrultusunda yeşil olarak planlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Hazırlanan planın Kıyı Kanunu’na aykırı olduğunu vurgulayan Öğüt, aşağıda belirtilen soruların Başbakan Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istedi:

Mekansal Planlama Müdürlüğü'nün hazırladığı teklif planına bin metre mesafede toplam 5 adet cami olduğu ve halihazırdaki Nazım İmar Planında söz konusu yerde cami projesi yer almadığı aksine yeşil olarak planlandığı göz önünde bulundurulduğunda, Mekansal Planlama Müdürlüğü'nün plan değişikliğine gitmesinin gerekçesi nedir?

Kıyı Kanunu’nun “Doldurma ve Kurutma Yoluyla Arazi Kazanma ve Bu Araziler Üzerinde Yapılabilecek Yapılar” başlıklı 7. Maddesinde “....Bu alanlar üzerinde 6. maddede belirtilen yapılar ile yol, açık otopark, park, yeşil alan ve çocuk bahçeleri gibi teknik ve sosyal altyapı alanları düzenlenebilir” denilmektedir. Dolayısıyla teklif plandaki yaklaşık 34 bin m2 lik “İbadet Alanı” ve kütüphane, sergi, konferans salonlar vb. birimler şeklinde önerilen yapılaşmalar, Kıyı Kanununun 7. maddesine aykırılık göstermektedir. Bu şartlar altında ilgili teklif hangi hukuki zemine dayanarak hazırlanmıştır?

Mekansal Planlama Müdürlüğü, hazırladığı plan değişikliği teklifinde söz konusu alanı cami alanı olarak belirlerken, Kadıköy sahilindeki mevcut dolgu alanlarında çökmeler olduğunu, olası depremde kamu kullanıma açık bir tesisin halk güvenliğini tehdit edebileceğini neden göz önünde bulundurmamış, oluşabilecek riskler açısından ilgili birimlerin görüşünü almamıştır?

Teklif planda caminin konumlandırıldığı yer o bölgenin yerleşik nüfusunun olmadığı aksine merkezden geçen hareketli nüfusun çoğunlukta olduğu bir bölgedir. Olmayan bir cemaat için zemin sorunu nedeni ile yüksek yapım maliyetli bir camiye neden ihtiyaç duyulmuştur?