CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yürürlüğe giren rödövans sözleşmelerinde, yer altındaki maden işlerinde meydana gelen maliyet artışları için fiyat farkı ödenmesine ilişkin karara tepki gösterdi. "Bir yıldır yaşam odası için, iş güvenliği için kaynak bulamayanlar Soma AŞ’ye kaynağı buldular." diyen Özel, “Çiftçiye mazotu 1,5 liradan vereceğiz deyince ‘kaynak nerede’ diyen, vatandaş için ortaya koyduğumuz projelere kaynak diye laf edenler gördük ki Alp Gürkan’a kaynağı bulmuş.” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bugün Resmi Gazete’de yayınlanan rödövans sözleşmelerinde, yer altındaki maden işlerinde meydana gelen maliyet artışları için fiyat farkı ödenmesine ilişkin karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özel, “Memura, emekliye, işçiye kaynak bulamayan, asgari ücretten vergi kaldırmak için kaynak bulamayan, çiftçiye mazotu 1,5 liradan vereceğiz deyince ‘kaynak nerede’ diyen, vatandaş için ortaya koyduğumuz projelere kaynak diye laf edip, çemkirenler gördük ki Alp Gürkan’a kaynağı bulmuşlar. Rödövans sözleşmelerinde meydana gelen maliyet artışına ilişkin bir Bakanlar Kurulu kararı almışlar.” dedi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklamada bulunan Özel, “Bu uygulamayı daha önce Komisyona getirdiler. Maliye’nin ve kurumun bürokratları milletvekillerinin sorularını cevaplayamayınca geri çektiler. Daha sonra Meclis’e getirdiler, bu sefer de gelen tepkiler üzerine uygulamadan vazgeçtiler, geri çektiler. Maden işçisi 2 bin TL’nin altında ücret almasın denilince hükümet adeta isyan etmiş, uzun direnmeden sonra muhalefetin baskısı ile madenciye 2 asgari ücret verilmesi yasalaşmıştı. Madenci çalışmaktan yorgun, ölüyor, böyle çalışma sistemi mi olur dedik, 2 gün hafta tatili olsun dedik, karşımıza maliyet diye çıktılar. Onların bahaneleri belki küçük özel madenler için haklı görülebilirdi ama büyük rödövansçılarla al gülüm ver gülüm ilişkisinde olduklarını sürekli söylüyorduk. Nitekim giderayak bunu doğruladılar ve rödövansçılarına kıyak yapmak için böyle bir kararı çıkarttılar. Bir yıldır yaşam odası için, iş güvenliği için kaynak bulamayanlar Soma AŞ’ye kaynağı buldular. Meclis’e getirdikleri teklifin hesaplamasına göre sadece Soma AŞ’ye 250 milyon TL kaynak aktarılacaktı.” ifadelerini kullandı.

Özgür Özel, “Bugün yaptıkları uygulama ile şimdi bunu bütün rödövansçılara veriyorlar. Oysa bazı şirketler iki gün hafta tatilini uygun görüyordu. Sanki Bakanlar Kurulu, Bakanlar Kurulu değil de bu şirketlerin yönetim kurulu gibi davrandı. Apar topar böyle bir kararı almalarının nedeni de tek başlarına bir daha Bakanlar Kurulu'nda oturamayacak olmaları, bugüne kadar şirketlere verdikleri sözleri yerine getirme telaşına düşmeleridir. Ayrıca karar sadece rödövans sözleşmeleri ile ilgili ve açıkça görülüyor ki Zonguldak, Aydın ve Konya’daki mağduriyet bahane edilip büyük şirketlere para aktarmak asıl niyetleri. Çünkü gideceklerini anladıkları için bir takım şirketlere verdikleri vaatleri tutmaya çalışıyorlar. Madenciye, işçiye, emekçiye kaynak bulamayan ama rödövansçılara gider ayak kıyağı geçenlerin gerçek yüzleri bugün bir kez daha ortaya çıkmıştır.” dedi.