Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, iktidara geldiklerinde kamuoyunda 'kaçak saray' olarak bilinen cumhurbaşkanlığı sarayını Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) vereceklerini söyledi.

Partisinin, Türkiye’de ilk mitingini yapacağı Edirne’de bulunan Öztrak, il başkanlığında bir basın toplantısı düzenledi. Bir gazetecinin, “İktidara geldiğinizde kaçak sarayı kullanacak mısınız?” sorusuna Öztrak, “Sarayı kullanmayacağız.” cevabını verdi. Sarayı, bugün dünyanın sayılı üniversitelerinden olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne vereceklerini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı, sarayı, Türkiye’nin önemli araştırma merkezlerinden biri haline getireceklerini kaydetti.

ANKARA’YA GELİN SALTANATI GÖRÜN

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’in, bakanlara da uçak alınacağı açıklamasının hatırlatılması üzerine CHP’li Öztrak, iktidara geldiklerinde yandaşın değil, vatandaşın bütçesini oluşturacaklarını açıkladı. Bu açıklamayı, bir AKP genel başkan yardımcısının yaptığına vurgu yapan Öztrak, şunları söyledi: “Hiç Ankara’da siz bir cumhurbaşkanı konvoyunun nasıl gittiğini gördünüz mü? Başbakan'ın konvoyunun nasıl gittiğini gördünüz mü? Olmaz bu kadar ihtişam, bu kadar debdebe. Müthiş bir koruma ordusu. Küçük bir ilin polislerine eşit sayıda koruma ordusu. Neden koruyorlar?”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, kaçak sarayla ilgili 1,7 milyar TL harcama açıklamasını hatırlatan Öztrak, “Toplu Konut Fonu’ndan açıklama geldi. Dedi ki biz buranın maliyetini açıklayamayız. Açıklarsak ekonomi zarar görür dedi. O zaman demek ki olağanüstü yüksek bir maliyeti var. Burası başbakanlık binası diye yapıldı. Bütün bakanlıkları burada toplayacağız diye yapıldı. Şimdi bir tek Cumhurbaşkanı orada oturuyor.” dedi.

“Ankara'ya gelin Eskişehir yoluna çıkın. Orada saltanatı bir görün.” diyen Öztrak, “Bütün bakanlıklar bina yaptırıyor. Ya da yapılmış olan alışveriş merkezlerinin yüksek binaları bakanlıklar, bakanlık binası olarak kiralıyorlar. Dolarla hesaplanmış kira bedelleri. Böyle bir şey olamaz. Nereden geliyor bu saltanat. Çok açık söylüyorum. Bugün dönüp bu bütçede oynayacak bir kuruşluk alan yoktur diyenler, bu saltanatı devam ettirmek isteyenlerdir.” diye konuştu.

Bu saltanatın bitmesi durumunda bu bütçede emekliye, memura, asgari ücretliye, taşeron işçiye, çiftçiye, bu memleketin orta gelirli tüm insanlarına, sanayiciye teşvik olarak çok ciddi paraların olduğunu dile getiren Öztrak, sosyal demokrat bir anlayışla CHP olarak bütçeyi yeniden düzenlemeye kararlı olduklarını kaydetti.

"ULUSAL BASIN HAVUZLAŞTIRILDI SIRA YERELDE"

Bir gazetecinin, yerel basının karşı karşıya bulunduğu sorunlara dikkat çekerek, CHP’nin bu konudaki tutumunun ne olacağı şeklindeki sorusuna Öztrak, ulusal basının yandaş havuzu haline geldiğini ifade etti. Şu anda bir miktar direnen yerel basın olduğunu dile getiren Öztrak, o yerel basının da giderek yandaş basın haline gelmesi için büyük bir çabanın olduğunu kaydetti.

Öztrak, “Gerçekten Basın İlan Kurumu'nun yaklaşımları, bunlar gerçekten kabul edilebilir hususlar değildir. CHP olarak şunu söylüyoruz; bu ülke için birinci sınıf demokrasi, birinci sınıf özgürlük olacak. Bunun başında da basın özgürlüğü geliyor. Dolayısıyla Türkiye’yi bu aşağılara doğru hızla gerilediği bazın özgürlüğü liginde yeniden süratle yukarı doğru çıkaracağız. Bunun için yerel basına da özel bir önem vereceğiz.” açıklamasında bulundu.