Bank Asya yönetiminin hukuksuz olarak siyasi sebeplerle değiştirilmesine CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker sert tepki gösterdi. Bank Asya’ya yapılanların ekonomiye ciddi zararlar verdiğini belirten Şeker, “Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Ekonomi Bakanı’nın her şeye müdahil olmasıyla bu ülkede ekonomi gelişemez. Bütün bunlar eleştirdiğiniz Milli Şef dönemine döndüğünüzü gösteriyor.” dedi.

Bank Asya yönetimine el konulmasının ülkede ekonomik özgürlüğün olmadığının göstergesi olduğuna dikkat çeken Mehmet Şeker, yapılan uygulamanın 12 Eylül öncesi darbe zamanlarını hatırlatan yöntemler olduğuna vurgu yaptı. Yaklaşık 4 aydan beridir Bank Asya üzerinde oynanan oyunları dile getiren Şeker, “Aylardır ‘Bank Asya battı, Bank Asya’ya el konulması gerekiyor, Bank Asya’ya el konulması gerekiyor’ deniliyor. Bunu söyleyen Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Ekonomi Bakanı. Bu ülkede ekonominin direği olan bankalar çok önemlidir. Bank Asya’ya el konulduğu andan itibaren borsadaki düşüşü, dolardaki hareketliliği görüyoruz. Batı’daki insanlar size gelip yatırım yapmıyorlar, size güvenmiyorlar. Çünkü sizin ne zaman, neye el koyacağınız belli değil. Bank Asya olayı Türkiye ekonomisine çok ciddi zararlar verecektir. Doların 0,2 puan yükselmesi, Türkiye’nin son bir haftada 20 milyar dolar kaybına neden oldu." diye konuştu.

"ÖZERK OLAN BDDK VE MERKEZ BARKASI’NA AÇIKÇA MÜDAHALE EDİLİYOR"

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası’na açıkça yapılan müdahalenin ancak faşist yönetimlerde olacağını söyleyen Şeker, “Faizi indirmek için özerk olan Merkez Bankası’na müdahale ediliyor. BDDK özerk ama ona da müdahale edilerek, Bank Asya’ya el koyun diyorlar. Bu bakış açısı bize demokratik ülkeyi değil, faşist bir yönetimi hatırlatıyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Ekonomi Bakanı her şeye müdahil oluyor, bu ülkede ekonomiyi bu şekilde geliştiremezsiniz. Eleştirdiğiniz Milli Şef dönemine döndüğünüzü gösteriyor.” ifadelerine yer verdi.

Bank Asya’nın açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de olduğunu hatırlatan Şeker, “O zaman açılışta alkışlıyordunuz da şimdi ne değişti? Bu banka battı mı, battıysa kimin parası battı? Bunlar da yoksa ‘biz siyasi olarak bu bankaya el koyduk, onun için gereğini yaptık’ deyin.” şeklinde tepkisini ortaya koydu.

"BANK ASYA’YA YAPILANLAR DİĞER BANKALAR İÇİN DE TEHDİT OLUŞTURUYOR"

Bugün Bank Asya’ya yapılanların yarın başka bankalar için de açık bir tehdit oluşturacağına dikkat çeken Şeker, ekonomiyi yönetenlerin aklını başına almasını isteyerek, şu uyarılarda bulundu: “Türkiye’deki bankaların yüzde 78’i yabancı iştirakli. Yabancı yatırımcılar kendi bankalarına ne zaman el konulacağını düşünüyor. Bir gecede bir bankanın yüzde 64’üne el koydun. Yabancı yatırımcıların kafasında soru işaretleri var. Bu ekonomimize büyük zarar. Uluslararası finans kuruluşları yatırımcıları ülkesine çağırıyor, biz ise yatırımcıları nasıl kaçırırız diye yöntemler buluyoruz. Ekonomi yönetiminin hızlı bir şekilde aklını başına toplaması ve siyasi olmayan ekonomik kararlar alması gerekir.”