CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (BMÇMS) kapsamında düzenlenecek olan Parlamenterler Yuvarlak Masa Toplantısı’na katılmak için Almanya'nın Bonn şehrine gitti. Toplantı, 13–14 Temmuz 2015 tarihlerinde yapılacak.

BMÇMS 12. Taraflar Konferansı'nın önümüzdeki Ekim’de Türkiye’de yapılacağını söyleyen Milletvekili Sındır, “Oturumun hazırlıklarının yapılması için TBMM davet edildi. Bizler de TBMM heyeti olarak İstanbul Milletvekili Sayın Ravza Kavakçı Kan ve ülkemizde ekim ayında yapılacak toplantıların koordinatörü Büyükelçi Sayın Melih Ulueren ile birlikte oturumlara katılacağız.” dedi. Kuraklık ve çölleşmenin, dünya genelinde ekonomi, toplum ve çevre anlamda çok büyük tehlikelere sebep olduğunu belirten Sındır, “Günümüzde iklim değişiklikleri, çölleşme ve kuraklık, uluslararası kamuoyunun öncelikli konuları arasında. Tehlikenin büyüklüğü, çözüm arayışları için ülkeleri biraraya gelmeye, işbirliği yapmaya zorlamaktadır. Gelişmenin, kalkınmanın çevresel olarak sürdürülebilirliği, çölleşmeyle mücadelenin yöntemine de büyük önem vermektedir.” dedi.

BMÇMS, 17 Haziran 1994 yılında Paris’te kabul edildi. 115 ülkenin imzalamasıyla 26 Aralık 1996’da yürürlüğe giren sözleşmeye, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 195 ülke taraf oldu. Sözleşmenin kabul tarihi olan 17 Haziran, Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü ilan edildi. 31 Temmuz ve 1 Ağustos 2014 tarihlerinde Namibya’da düzenlenen toplantıda, BMÇMS 12. Taraflar Konferansı'nın Türkiye’nin evsahipliğinde Ankara’da yapılması kararlaştırıldı. BMÇMS Taraflar Konferansı 12. Oturumu'nun 12-23 Ekim 2015 tarihlerinde Türkiye’de düzenlenmesi ve bu kapsamda 20-21 Ekim 2015 tarihlerinde 11. Parlamenterler Yuvarlak Masa Toplantısı yapılması kararı benimsendi.