Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, seçim güvenliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tezcan, 7 Haziran genel seçimlerde herkesin aktif olarak görev alması gerektiğini vurgulayarak, “Eğer seçim hilelerini önleme konusunda aktif çalışmayı başta YSK olarak yapmazsak parmak boyası değil, parmaklara ne yaparsanız, isterse kına yakın, sonuçta seçim risktedir. Bu nedenle hep beraber güvenlik önlemlerini almamız gerekir.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, seçim güvenliği ile ilgili yaptığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. ‘Daha önceki seçimlerde sandıklar açılmaya başladığında birleştirme tutanaklarını elde edilemedi. CHP bu seçimde nasıl aşacak, veya dışarıdan aşma yöntemi belirlendi mi?’ sorusu üzerine Tezcan, sigorta sistemlerinin var olduğunu kaydederek “Tamamının önlemini aldık. 522 bin görevlimiz var. Bunların eğitimlerini yaptık. Bunların tamamıyla sistemi takip edeceğiz. Bunların dışında sigorta sistemlerimiz de var. Muhtemelen işlemlerin aksayacağı yeni sistemleri de kurduk.” dedi.

BUNLAR SEÇİM ÖNCESİ KORKU VE YILDIRMA SÜRECİNİ GÜÇLENDİRMEYE DÖNÜK ADIMLAR OLABİLİR

‘Fuat Avni, seçime sayılı günler kala aralarında Can Dündar, Ekrem Dumanlı gibi gazetecilerin bulunduğu 200 kişinin gözaltına alınacağını iddia etti. Siz bu konu ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Muhalif medya organlarına el konulacağına ilişkin yorumlara neden oldu, neler söylemek istersiniz?’ sorusuna yönelik Tezcan, tablonun gayet açık olduğunu söyledi. Tezcan, “Seçim güvenliğini ihlal eden en önemli sebebin otoriter rejimin, otoriter rejime cebret iktidar uygulamalarına boyun eğen YSK’nın aczi demiştim. Bunlar da seçim öncesi korku ve yıldırma sürecini güçlendirmeye dönük adımlar olabilir. Ne yaparlarsa yapsınlar milletimizi 7 Haziran’da gidip bütün bu uygulamaların hesabının görüleceği yer sandıktır.” cevabını verdi.

‘Doğu ve Güneydoğu’da PKK tarafından seçmenlerin tehdit edildiği iddiaları var. CHP’nin bu iddialara yorumları nelerdir.’ sorusu üzerine, seçmenin özgürce oy verme iradesini kim tehdit ederse tehdit ve müdahale nereden gelirse gelsin bunun ortadan kaldırılması devletin görevi olduğunun altını çizdi. Tezcan, şu ifadeleri kullandı: “Ancak bugün Türkiye’de seçim güvenliğini ortadan kaldıran temel adımın örgütlü organize ciddi adımın hükümet çevrelerinden ve bürokrasiden geldiğini biliyoruz. Türkiye parti görünümü içerisinde. Devlet partisinin kontrolü altında bürokrasi kaymakamları, valileri, emniyet görevlileriyle oy kullanma sürecinden oyların taşınması sürecine kadar devletin örgütlü gücünü kullanarak seçim güvenliğini tehdit etmektedir. Kendisi seçim güvenliğini tehdit eden bir kuruluş, Başka yapıların seçimi tehdit ettiği çıkıp da başka şeyler söylemesinin inandırıcılığı yoktur. Bu süreç içerisinde devletin bütün gücünü kudretini kullanma yetkisi de YSK’dadır, bürokraside değil.”

RADİKAL BİÇİMDE ÖNLEM ALACAĞIZ

‘Elektrik kesintiler tartışma konusu. Böyle bir beklenti de var. Sayın Genel Başkan da 'sandığın üzerine oturun' dedi. Cumhurbaşkanı da 'sandıklar ahşap değil kırarsınız' dedi. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?’ soruna Tezcan, şu cevabı verdi: “Cumhurbaşkanı üstüne vazife olmayan şeyleri söyleme konusunda maharetli bir konumda. Bu konuda da aynı pozisyondadır. Sayın Genel Başkanımız bir şeyi çarpıcı şekilde ifade etmiştir. Elektrik de kesilse parti görevlilerimiz radikal biçimde seçim güvenliğine sahip çıkacaktır. Bu çerçevede elektrik kesintine karşı YSK’dan önlem almasını istedik. 21. yy. Türkiye’sinden önlemi vardır. Bizim parti görevlilerimiz radikal biçimde önlem almaya hazırdır. Sandığın üzerine oturmaktan tutun elektriğin gelmesine kadar bütün önlemleri alacağız.”

AKTİF ÇALIŞMAYI BAŞTA YSK OLARAK YAPMAZSAK PARMAK BOYASI DEĞİL, PARMAKLARA NE YAPARSANIZ, İSTERSE KINA YAKIN, SONUÇTA SEÇİM RİSKTEDİR

‘Seçim güvenliği ile ilgili önlemlerden bir tanesi parmak boyasıydı. Bu kaldırıldı. Parmak boyası ile ilgili neler söylemek istersiniz?’ sorusuna karşılık Tezcan, kurumsal olarak öyle taleplerinin olmadığını ifade ederek “Vatandaşın tekrar parmak boyasına dönmeyi istemesi manidar bir durumdur. Parmak boyası tek başına seçim güvenliğini sağlamaya yetecek bir uygulama değildir. Ama bugün yeniden parmak boyasını konuşuyorsak bu seçim güvenliği konuşuma aczimizin geldiği noktanın çok çarpıcı ikrarı ve ifadesidir.” dedi.

Parmak boyası olduğu günlerde artık bu çağdığı uygulama denildiğini hatırlatan Tezcan, konuşmasına şöyle devam etti: “Onun için bu uygulamadan döndük. O zaman seçimin yüzde 80 güvenli olduğuna inanıyorduk. Onun için bunun artık ayıp uygulama. Şimdi bugün vatandaş yeniden bu çağ dışı dediği bir uygulamayı çözüm olarak görüyorsa buna muhtaç eden YSK ibret alması gerekir. O yüzden eğer seçim hilelerini önleme konusunda aktif çalışmayı başta YSK olarak yapmazsak parmak boyası değil, parmaklara ne yaparsanız isterse kına yakın sonuçta seçim risktedir. Bu nedenle hep beraber güvenlik önlemlerini almamız gerekir.”