Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, her yıl tekrarlanan anız yakma olaylarının birçok zararı beraberinde getirdiğini söyledi. Tümer, anız yangınlarının önlenmesi için çiftçiye sağlanan desteklerin cazip hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Adana’da son günlerde anız yakılması nedeniyle hava kirliliği ve yoğun sis oluştuğuna işaret eden Tümer, “Anız yakmak öncelikle insan sağlığını tehdit ediyor. Anız yakılması nedeniyle çevre kirleniyor, topraktaki mineraller de ölüyor.” dedi.

Milletvekili Tümer, çiftçilerin ikinci ürün ekim için toprağı hazırlamak ve işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele etmenin yanı sıra yabancı otları kontrol etmek düşüncesiyle yaktığı anızların toprak yapısı ve insan sağlığı üzerinde sorunlar doğurduğunu vurguladı. Tümer şunları söyledi: “Bölgemiz çiftçisi bereketli ve kaliteli ürün elde etmesine rağmen merkezi yönetim tarafından üvey evlat muamelesine maruz kalıyor. Alın terinin karşılığını alamayan çiftçimize gerekli destek sağlanmalı ve anız yangınlarını önlemek için üreticiye sap parçalayıcı makineleri temin etmesi için cazip imkanlar sağlanmalı, bu makineleri rahatlıkla kullanabilmesi için de mazotta özel indirim uygulanmalıdır.”

ÇİFTÇİNİN SORUNLARINA DUYARSIZ KALAMAYIZ
CHP’nin çiftçinin tüm sorunlarına ışık tutacak çözüm önerileri sunduğuna işaret eden Tümer, dünya ile rekabet edebilecek düzeyde olan Türk çiftçisinin sorunlarına duyarsız kalınamayacağını ifade etti.
İnsanların nefes almasını zorlaştıran, sürücülerin görüş mesafesini düşüren, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu ve çeşitli trafik kazalarına yol açan anızın, yakıldığı tarlaların bitişiğindeki tarlaların da tehdit altında kaldığına dikkati çeken Tümer, “Anız yangınlarının yasaklamalarla önlenemeyeceği görülüyor. İnsanların sağlığını tehdit eden, toprağa ve doğaya zarar veren, her yıl milyarlarca liralık zarara yol açan anız yangınlarının önlenmesi için çiftçinin sorunlarına eğilmek durumundayız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sap parçalama makinelerinde çiftçiye uygulanan destekleri cazip hale getirmeli. Türk çiftçisinin sürdürülebilir tarımsal üretimi için ekipman ve mazot desteğine ihtiyacı olduğu açıktır. Topraklarımızı ve çevremizi gelecek nesillere sağlıklı bir sistemle aktarmak zorundayız.” diye konuştu.