CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, yeni eğitim ve öğretim yılı yaklaşırken artan çocuk hastalıklarına karşı Sağlık Bakanlığı’nın nasıl bir çalışma içinde olduğunu sordu. Dr. İrgil, başta çocuk doktorları olmak üzere konuyla ilgilenen hekimlerin kaygıyla dile getirdiği konuya ilişkin verdiği soru önergesinde “Uzun yıllardır görülmeyen çocuk hastalıkları yeniden ortaya çıktı ve derhal önlem alınmazsa yaklaşan yeni eğitim ve öğretim yılında sorunlu bir durumun içine düşülecek.” dedi.

CHP’li milletvekili, kendi ülkelerindeki aşılarının eksikliğinden dolayı kızamık, suçiçeği ve çocuk felci gibi aşı ile önlenebilir hastalıkların Suriyeli çocukların yerleştikleri bölgelerde hızla yayılmaya başladığı iddiaları geldiğinin altını çizdi. Dr. İrgil, “Bir iddiaya göre; suçiçeği hastalığının görülme oranı binde 2 iken bu oran artık yüzde 4’e çıkmıştır. Yine iddialara göre; el ayak ağız hastalığının görülme oranı on binde 1’ken bu oran artık yüzde 2’ye çıkmıştır.” bilgisini aktardı.

İrgil, soru önergesinde Sağlık Bakanı’na şunları sordu: “Sağlık Bakanlığı’nın konuya ilişkin yaptığı bir araştırma var mıdır? Eğer bir araştırma yapılmışsa eldeki rakamlar nedir, bu rakamlar neden kamuoyuna açıklanmamıştır? Sınır kapılarından geçiş yapan çocukların kaçı aşılanmıştır? Aşısı yapılmadan ülkeye geçişine izin verilen çocuk sayısı nedir? Suriye sınırından 1,5 milyon aşısız ailenin kontrolü sağlanmadan giriş yaptığı doğru mudur? Sınırdan kontrolsüz geçişlerde virüs taşıyanlar varsa, Türkiye çocuk felci tehlikesi altında mıdır? Son iki yılda kızamık, suçiçeği ve el ayak ağız hastalığının görülme sıklığının artmasının nedeni nedir? Eğer iddialar doğruysa, başlayacak yeni öğretim yılı da göz önüne alınarak, bakanlık nezdinde bir acil eylem planı oluşturulmuş mudur? Okula başlayacak Suriyeli çocukların tespiti ve bağışıklanmaları nasıl sağlanacaktır?”