Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, maruz kaldığı çevre kirliliği ile insan sağlığını tehdit eden Kurbağalıdere’nin AK Parti tarafından istediği oyu alamadığı Kadıköy halkına karşı bir cezalandırma aracı olarak kullanıldığını söyledi. Yarkadaş, dere ıslahının yapılmamasıyla CHP’ye yüksek oranda oy veren Kadıköy halkının bilinçli bir şekilde örtülü cezaya maruz bırakıldığını savundu.

Yarkadaş, daha önce araştırma önergesi verdikleri Kadıköy’de bulunan Kurbağalıdere ıslah çalışmalarını bir kez daha Meclis gündemine taşıyor. Yarkadaş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ün cevaplaması istemiyle dere ile ilgili çeşitli sorular yöneltti. Barış Yarkadaş tarafından verilen soru önergesinde, 3 yıldır bitirilemeyen ıslah çalışmalarının AK Parti’nin bu bölgede az oy olmasıyla bir alakasının olup olmadığı soruluyor.

Yarkadaş, dere ıslahının yapılmamasıyla CHP’ye yüksek oranda oy veren Kadıköy halkının bilinçli bir şekilde örtülü cezaya maruz bırakıldığını öne sürdü. Soru önergesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kurbağalıdere ıslah çalışması sırasında yapılan proje yanlışlıkları Kadıköy halkının sağlığını ve can güvenliğini tehdit ettiği dile getirildi.

Önergede şu ifadeler eyer verildi: “ İBB işi ihaleye çıkarmadan önce, benzer işlerde uygulanan; jeoteknik etütleri yapmamış, mevcut altyapıları, parkları, yolları, yerleşim bölgesi olması dolayısıyla, insan faktörü gibi parametreleri dikkate almadan, Kadıköy Belediyesi ile de paylaşmadan ihale dosyası hazırlayarak işi ihale etmiştir. İBB ve TOKİ yasalara aykırı olmasına rağmen derenin taşacağı alanlara konut izni vererek ilerde doğacak facialara adeta zemin hazırlamaktadır Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) raporuna göre Yeni Salı Pazarı ile Kurbağalıdere’nin döküldüğü yer arasında yapılan çalışmalarda suyun akış yönünün tersinden ilerlenmiş olunması, işleyen hatların iptal edilmesi, atık suyun dereye verilmesinin önlenmesi için kullanılan kimi kolektörlerin kırılması gibi bir dizi hata sonucu Kurbağalıdere açık bir kanalizasyona dönüşmüş durumdadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıldır bitirilemeyen ıslah çalışmaları çevre ve tüm canlıların sağlığını tehdit hale gelmiştir.”

Millevekili Yarkadaş önerge kapsamında, “İlgili ıslah çalışmalarının bitirilmemesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ihale ettiği firmanın yanlış uygulamaları olduğu ifade edilmektedir. Bu konuda bakanlığınız tarafından açılmış bir soruşturma var mıdır?, Kurbağalıdere’nin çevre ve insan sağlığına verdiği zararların tespit edilmesi için bakanlığınızın diğer bakanlıklarla yürütmüş olduğunuz bir çalışma var mıdır ? Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu bölgeden yüksek oy almasının 3 yıldır bitirilemeyen ıslah çalışmalarıyla bir ilişkisi var mıdır? Bu yöntemle CHP’nin yüksek oy aldığı Kadıköy halkına örtülü ceza mı uygulanmaktadır? İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesini yaptığı ve işi verdiği firmanın adı nedir?” sorularını yönetti.

KADIKÖYLÜLER EYLEM YAPACAK

Bu arada Kadıköy halkı, CHP Milletvekili Yarkadaş’ın hakkında soru önergesi verdiği Kurbağalıdere’nin ıslahı için eylem yapacak. Kurbağalıdere için Kadıköy Kent Dayanışması tarafından yapılan çağrıda, Kurbağalıdere'nin çevresindeki tüm canlıları ve Marmara Denizi'ni zehirlediği belirtildi. Bugün akşam saat 19.00’da yapılması beklenen eylemde Kadıköy halkı Kurbağalıdere’nin ıslahını talep edecek.