CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 11 yıldır faaliyete geçirilemeyen bölge mahkemelerini (İstinaf), TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM’ye önerge sunan Yarkadaş, 11 yıllık sürede bölge mahkemelerinin (İstinaf) faaliyete geçirilmeden yüksek kiralar ödenmesinin nedenini sordu

Hizmet vermeyen istinaf mahkemeleri için milyonlarca lira kira ödendiği yönündeki haberler üzerine konu Meclis’e taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde ilk derece mahkemelerince verilen kararlara yapılan itirazları inceleyip hükme bağlayarak hem Yargıtay'ın iş yükünü azaltmak, hem de yıllar süren mağduriyetlerin önüne geçmek amacıyla 2004'te çıkarılan kanun kapsamında farklı şehirde kurulan bölge mahkemeleri (İstinaf) aradan geçen 11 yıla rağmen faaliyete başlamadığını ifade etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye önerge sunan Yarkadaş, 11 yıllık sürede bölge mahkemelerinin (İstinaf) faaliyete geçirilmeden yüksek kiralar ödenmesinin nedenini sordu. Yarkadaş; “Bazı illerde kamuya ait binalarda faaliyet gösterecek istinaf mahkemeleri için bazı illerde de kiralama yoluna gidildiğini ifade ederek Bursa, İzmir, Sakarya ve Adana'da binalar için milyonlarca lira kira bedeli ödenmiştir.” dedi.

‘ŞİMDİYE KADAR NE KADAR KİRA ÖDENDİ?’

Henüz hakim ataması yapılmayan Bursa Bölge Adliye Mahkemesi için 20 Mayıs 2014'te aylık 297 bin liradan kiralanan 23 bin 450 metrekarelik 10 katlı bina için devletin kasasından 6 ayda tam 1 milyon 786 bin lira ödeme yapıldığını da ifade eden Yarkadaş, soru önergesinde şunları ifade etti: “Bölge Adliye Mahkemeleri ne zaman faaliyete geçecektir? Henüz faaliyete geçmeyen Bölge Adliye Mahkemeleri için kaç ilde kiralama yoluyla bina tahsisi yoluna gidilmiştir? Kiralama yoluyla bina tahsisi yoluna gidildiyse bu binalar için şimdiye kadar ne kadar kira bedeli ödenmiştir? Kiralama yoluyla bina tahsisi yoluna gidildiyse bu binalar için devlet tarafından şimdiye kadar ne kadar tadilat masrafı yapılmıştır? Kiralama yoluyla bina tahsisi yoluna gidildiyse bu binaların mülk sahipleri kimlerdir? Söz konusu kiralamalarla ilgili açılmış davalar var mıdır? Devlet zararı ne kadardır? Adana’da henüz faaliyete geçmeyen Bölge Adliye Mahkemeleri için kiralanan 12 katlı bir binanın tadilatı için milyonlarca lira harcandığı iddiaları doğru mudur? Böyle bir kiralama varsa şimdiye kadar mülk sahibine ne kadar kira ödemesi yapılmıştır?”