CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Suriyeli sığınmacıları sordu. Yiğit, Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Yiğit önergesinde, 7 Haziran genel seçimlerinde Türk vatandaşlığına alınarak oy kullandırılan Suriyeli sığınmacılar olup olmadığını sordu.

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, Suriyeli sığınmacılar konusunu ele aldı. Suriyeli sığınmacılar konusunun ülkenin halen en önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam ettiğini aktaran Yiğit şu ifadelere yer verdi; “Sayıları hakkında sağlıklı bir bilgi olmadığı gibi, hangi illere yerleştirildikleri, kayıt altına alınıp alınmadıkları, nerelerde yaşadıkları, kaçının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçirilip geçirilmediği ve bunlardan son seçimlerde oy kullanan olup olmadığı konusundaki soru işaretleri ne yazık ki giderilememektedir. Bu doğrultuda İzmir’e yerleşen ve genellikle kamplara yerleştirilme ve Suriye’ye geri gönderilme endişesiyle kayıt yaptırmayan Suriyeli sığınmacıların sayısı her geçen gün artmaya devam etmektedir. Özellikle Kadifekale, Çimentepe, Basmane, Eşrefpaşa, Buca ve Yeşildere civarına yerleşen sığınmacılar, bulundukları bölgenin demografik, sosyal, kültürel ve ekonomik yapısına entegrasyon konusunda önemli sorunlarla karşılaşmakta, önemli sorunlara neden olmaktadır.”

CHP’li Yiğit, Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması için su soruları yöneltti: “Halen ülkemizde bulunan toplam Suriyeli sığınmacı sayısı ne kadardır? Kamplara yerleştirilen ve buralarda yaşayan toplam sığınmacı sayısı ne kadardır? Kampların dışında yaşayan sığınmacıların illere göre dağılımı konusunda sağlıklı bir veri tabanı var mıdır? Mevcut bilgi ve kayıtlara göre halen İzmir’e yerleşmiş bulunan ve yaşamını burada sürdüren sığınmacı sayısı ne kadardır? Resmi kayıtlara göre bu sayının 5 – 10 bin, alan araştırmalarına ve gözlemlere göre ise 60 – 100 bin civarında sığınmacı olduğu iddiaları doğru mudur? Ülkemize sığınmış olan Suriyeli sığınmacılardan Türk vatandaşlığına alınanların sayısı ve bunların illere göre dağılımı nasıldır? 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip olan ve bu hak kapsamında oy kullanan Suriyeli sığınmacı var mıdır? Varsa bunların sayıları ve oy kullandıkları iller hangileridir? İzmir’de 2012’den bugüne kadar Suriyeli sığınmacıların suça karışma oranları yıllar itibarıyla nasıldır? Halen haklarında adli işlem yapılan sığınmacı sayısı ne kadardır? İzmir’e yerleşmiş olan Suriyeli sığınmacıların, sosyal, kültürel ve ekonomik entegrasyonu konusunda neler yapılmaktadır? Sağlık ve eğitim alanında karşılaşılan zorluklar konusunda hangi adımlar atılmaktadır?”