Bursa Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi kısal alan çalışma grubu tarafından düzenlenen etkinlikle Çiftçi Bayramı kutlandı. Yaylacık Mahallesi’nde düzenlenen Çiftçi Bayramı’nda üreticinin sorunları ele alındı. Törende konuşan Mahalle Muhtarı Naci Kurçin “Mahalle statüsüne geçtikten sonra mahallemizde çiftçilik azaldı. Gönül isterdi ki topraklarımızda kendi ürettiğimiz malları dışarıya satarak, çoluk çocuğumuzun ekmeğini topraktan kazanalım” şeklinde sıkıntılarını dile getirdi.

ÇİFTÇİDE DE DUYARSIZLIK VAR

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Türkiye’de son yıllarda özellikle 1980 yılından sonra çiftçinin adının anılmaz hale geldiğini belirterek, “Bunu geriye dönük senaryo olarak da değerlendirebilirsiniz. Çünkü 1980 ihtilali bu ülkenin geleceğinin farklı biçimde gelişmesini sağlayan bir ihtilaldir. Aslında senaryolardan bir tanesi de büyükşehirleri çoğaltarak, orada yerel yönetim diye bahsettiğimiz tüzel kişiliği olan köyleri ortadan kaldırma projesidir. Mahalleyle köy muhtarlıkları farklıdır. Köy muhtarlıkları belediye gibidir. Köy muhtarlıkları köyün arazisini icara verebiliyordu. Yanında personel çalıştırabiliyordu. Mahalleye dönüştüğü zaman bunların hepsi ortadan kalktı. 1980’de başlayan serüven, durmadan devam ediyor. Son yıllarda daha hızlı yürütüyorlar” dedi.

Çiftçinin girdilerini yükselterek üretemez hale soktuklarını söyleyen Başkan Bozbey, “Denizde yatıyla keyif süren vatandaşa mazotu 1,5 liraya vereceksin, köylüye 4 liraya vereceksin. Köylü terleyecek, çalışamayacak, zarar edecek ve üretmeyi bırakacak. Ben de bir çiftçi çocuğuyum. Tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorduk. Girdilerin artmasıyla birlikte dışa bağımlılığımız giderek arttı. Bugün birçok ürünü dışarıdan ithal ediyoruz” şeklide devam etti. Çiftçilerde de duyarsızlık olduğu ve yapılanlara sessiz kaldıklarını belirten Başkan Bozbey, Yunanistan’daki çitçi eylemlerini hatırlattı ve “Mücadele olmazsa kaybetmeye mahkumsunuz” ifadesini kullandı.

ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ

CHP Bursa Milletvekili adayı Orhan Sarıbal da dünyada gelişmiş bütün toplumlar tarımın da geliştiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Türkiye 12 yıldır uygulanan yanlış politikalar nedeniyle artık kendi kendine yeterli ülke konumundan çıkarak, tam ithalatçı konuma gelmiştir. 2014 yılında bu ülke insanı 5,3 milyon ton buğday ithalatıyla karşılaşmıştır. Bu ülke maalesef artık tarımda ithalatçı duruma gelmiştir. Küçük ve orta ölçekli çiftçi, sistemden uzaklaştırılmıştır. Çiftçinin ürünü para etmiyorken, girdileri artırılmıştır. Çiftçi üreterek kazanamıyor, bunun yanında borçlanarak geleceğini yok etmiş durumda.” şeklinde konuştu.

NİLÜFERLİ ÜRETİCİNİN SESİ

Yaylacık’taki Çiftçi Bayramı’nda konuşmalarının ardından ‘Nilüferli Üreticinin Sesi’ forumu düzenlendi. Forumda çiftçilerin çektiği sıkıntılar ele alındı. Etkinlikte Nilüfer’in kırsal alandaki çiftçiler de görüşlerini dile getirdi. Konuşmaların ardından Başkan Bozbey, konuşmacılara teşekkür belgesi verdi. Günün sonunda Nilüfer Kent Konseyi sevgi ve kardeşlik korosu konser verdi. Gün boyu renkli görüntülerin yaşandığı etkinlikte Ürünlü, Çalı, Atlas, Tahtalı Kadın Dernekleri de stant açarak yöresel ürünlerini vatandaşlara ikram etti.