Meyve yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan Sakarya'nın Geyve ilçesinde çiftçiler, kar yağışının ardından don tehlikesine karşı meyve bahçelerini ateş yakarak korumaya çalışıyor. Lastik ve saman kullanarak yaktıkları ateşin dumanı, Geyve Ovası'nın üzerini sis gibi kapladı.

Elma, ayva, üzüm, kiraz gibi pek çok meyvenin yetiştirildiği ilçede çiftçiler, geçim kaynakları olan meyve bahçelerini zirai dondan korumak için büyük bir mücadele örneği sergiliyor. Kar yağışından sonra çiçeklenme ve tomurcuk döneminde olan meyve bahçeleri, donma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Meteoroloji yetkilileri, üç gün süreyle bölgede oluşabilecek zirai don olayına karşı üreticileri uyardı. Bunun üzerine çiftçiler, bahçelerini korumak için dün gündüzden hazırlık yaptı. Biriktirilen yüzlerce lastik ve saman balyaları, traktörlerle bahçelere taşındı. Köy kahvehanelerinde bekleyen üreticiler, gece saatlerinde bahçelere inerek hazırladıkları lastikleri ve saman balyalarını yaktı. Değişik bölgelerde aynı anda yakılan ateşlerin dumanı, Geyve Ovası'nın üzerini kapladı.

Bu şekilde meyve bahçelerini don ve ayazdan korumaya çalışan üreticilerden Gökhan Yıldız, bu yıl çiçeklenme ve tomurcuklanma mevsiminin bir hayli sıkıntılı geçtiğini söyledi. Emeklerinin boşa gitmemesi için mücadele verdiklerini kaydeden Yıldız, "Bahçe içinde yakılan ateşten çıkan dumanlar, araziye dağılarak meyve dallarındaki çiçek ve tomurcukları dondan koruyor. Tek geçim kaynağımız olan meyve bahçelerimizin dondan etkilenmesini istemiyoruz. Geçmiş yıllarda yaşadıklarımız tekrarlanmasın diye önlem alıyoruz.” dedi.

'7 BİN ATEŞ YAKTIK'

Umurbey Köyü Muhtarı Osman Önal ise donma tehlikesine karşı Umurbey, Safibey, Çengel, Kozan, Bozören ve Doğantepe köylerinde üreticilerin ateş yakarak önlem aldığını söyledi. Muhtar Önal, “Suni sis oluşturmak için araba lastiği ve saman yakıyoruz. Özellikle bu mevsimde ayva, erik, kiraz, şeftali ağaçları don tehlikesi altında. Geyve Ovası'nda yaklaşık 7 bin ateş yaktık. Oluşan sis bulutundan dolayı sabah güneş ışıkları kırılarak meyvelerimize ulaşıyor ve meyvelerimiz donda yanmaktan kurtuluyor. Ateş yakmaktan başka seçeneğimiz yok.” diye konuştu.